Саудитска Арабия и ОАЕ обясниха на САЩ, че няма да ...

Саудитска Арабия и ОАЕ обясниха на САЩ, че няма да

The Wall Street Journal : Лидерите на Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства отказаха да водят телефонни преговори с Байдън

Саудитска Арабия и ОАЕ обясниха на Съединени американски щати, че няма да усилят производството на нефт, с цел да лимитират възходящите цени, оповестява WSJ. Всички опити на Белия дом да провежда договаряния сред Байдън и водачите на двете близкоизточни монархии бяха несполучливи.

Белият дом несполучливо се е опитвал да провежда телефонни диалози сред президента Джо Байдън и де факто водачите на Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства, оповестиха американски чиновници и близкоизточни служители. Те описаха, че Съединените щати се пробват да овладеят покачващите се цени на петрола.

Саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман и шейхът на ОАЕ Мохамед бин Зайед ал Нахайян отклониха молбите да беседват с Байдън, оповестиха публични лица. Междувременно през последните няколко седмици формалните лица в Саудитска Арабия и ОАЕ станаха по-открити в рецензиите си към политиката на Америка в Персийския залив.

" Имаше известно очакване за телефонно позвъняване, само че това не се случи ", сподели един американски чиновник за проектите на Байдън да беседва със саудитския престолонаследник. " Това беше част от проектите за увеличение на производството на [саудитски петрол] ".

Байдън съумя да договаря с 86-годишния татко на принц Мохамед, крал Салман. Разговорът се организира на 9 февруари, по време на който двамата водачи потвърдиха, че одобреното партньорство сред страните им не престава. Министерството на външните работи на ОАЕ съобщи, че телефонният диалог на Байдън и шейх Мохамед ще бъде пренасрочен.

Саудитски чиновници алармираха, че връзките им с Вашингтон са се влошили при администрацията на Байдън. Те желаят повече поддръжка за намесата си в гражданската война в Йемен, помощ за тяхната гражданска ядрена стратегия в този момент, когато Иран също напредва по въпроса, и юридически имунитет за принц Мохамед в Съединените щати.

Това оповестиха представители на Саудитска Арабия. Престолонаследникът е обект на голям брой правосъдни каузи в Съединените щати, в това число по отношение на убийството на журналиста Джамал Кашоги през 2018 година

Белият дом има предпочитание да възвърне връзките си с две основни страни от Близкия изток, от чиято поддръжка има огромна потребност в този момент, когато цените на петрола надвишиха 130 $ за барел за първи път от съвсем 14 години. Саудитска Арабия и ОАЕ са единствените огромни производители на нефт, които могат да усилят производството на нефт с милиони барела, с цел да оказват помощ за усмиряване на пазара на недопечен нефт. В момента цената на бензина в Съединени американски щати към този момент е достигнала доста високо равнище.

В края на февруари координаторът по въпросите на Близкия изток в Съвета за национална сигурност на Съединени американски щати Брет Макгърк и специфичният представител на Държавния департамент по енергетика на Съединени американски щати Амос Хохщайн отпътуваха за Рияд, с цел да се опитат да се свържат със саудитски чиновници. Макгърк също се срещна с шейх Мохамед в Абу Даби в опит да успокои недоволството на чиновниците на ОАЕ от отговора на Съединените щати на офанзивите на хуситите.

Очакваше се телефонният диалог с шейх Мохамед, който трябваше да се организира първоначално на февруари, да разиска по какъв начин двете страни могат да противодействат на офанзивите на хуситите от Йемен.

Един американски чиновник сподели, че администрацията на Байдън работи интензивно за подсилване на противоракетната защита на Саудитска Арабия и ОАЕ и че Америка ще продължи да дава отбранителна помощ на страните от Персийския залив през идващите месеци. Това може да не е задоволително за Саудитска Арабия и ОАЕ, сподели служителят, само че Съединените щати към момента се пробват да задоволят своите ползи в сферата на сигурността.

Междувременно и двете близкоизточни страни се въздържаха от увеличение на производството, заявявайки, че се придържат към проект, утвърден от Организацията на страните производителки на нефт и ръководената от Русия група производители. Енергийният съюз с Русия, една от водещите страни в производството на нефт, ускори позициите на ОПЕК, като в същото време приближи Саудитска Арабия и ОАЕ до Москва.

Миналата седмица и принцът, и шейхът организираха телефонни диалози с съветския президент Владимир Путин, като отхвърлиха да беседват с Байдън.

По-рано тази седмица прессекретарят на Белия дом Джен Псаки сподели, че няма проекти за диалог с престолонаследника за петрола в скоро време и че Байдън няма проекти да пътува до Саудитска Арабия.

Саудитска Арабия и ОАЕ построиха мощни връзки с някогашния президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп, който застана на тяхна страна в районния спор с Катар, изтегли Съединените щати от ядреното съглашение с Иран, против което те също се опълчиха, направи Рияд дестинацията на първото си задгранично пътешестване и поддържа престолонаследника принц Мохамед след убийството на Хашоги.

Но решението на Тръмп да не реагира на ирански удари с дронове по огромни петролни съоръжения на Саудитска Арабия през 2019 година шокира сътрудниците в Персийския залив, тъй като те разчитаха на обещанията на Вашингтон да ги пази в сигурност в продължение на десетилетия. Иран отхвърля присъединяване си в офанзивите против петролните уреди.

Разривът сред Байдън и саудитския престолонаследник произтича от президентската акция през 2020 година, когато претендентът на демократите даде обещание да третира кралството като " лъжец ", откакто саудитците убиха Кашоги в Истанбул през 2018 година

След като встъпи в служба, Байдън реши да разгласява отчет на американското разузнаване, в който се споделя, че престолонаследникът принц Мохамед персонално е одобрил проект за похищение и ликвидиране на Кашоги, в който намерено се подлага на критика младия саудитски държател.

Престолонаследникът принц Мохамед отхвърля да е знаел за заговора, макар че саудитският съд откри, че няколко негови сътрудници са забъркани в убийството на журналиста.

Освен това Байдън обществено подлага на критика Саудитска Арабия за продължителната й война в Йемен и отчасти прекъсна доставките на въоръжения, които Рияд може да употребява против хуситите. Байдън също по този начин анулира решението на своя предходник да включи хуситите в формалния лист на терористичните групи на Съединени американски щати, ход, който съгласно саудитските управляващи, насърчи йеменските сили и осуетява напъните за договаряния за подписване на помирение.

В понеделник Псаки сподели, че президентът остава на мнението, че Саудитска Арабия би трябвало да се третира като „ заточеник “ и че управлението на страната има малко „ оправдаваща обществена стойност “.

Когато престолонаследникът принц Мохамед беше запитан предходната седмица в изявление за The Atlantic дали е допустимо Байдън да е схванал неправилно саудитския водач, принцът отговори: " Просто не ме интересува. "

По неговите думи, решението за отбиване на водачите на Саудитска Арабия ще се отрази отрицателно на президента на Съединени американски щати. " Той е този, който би трябвало да мисли за ползите на Америка ", изясни престолонаследникът. " Е, дано тогава мисли. "

Един американски чиновник призна, че престолонаследникът принц Мохамед е индивидът, който взема всички основни решения в Саудитска Арабия и че администрацията на Байдън ще би трябвало да откри способи да работи с него по въпроси, вариращи от енергийна политика до нормализиране на връзките с Израел.

Заедно със Саудитска Арабия, ОАЕ също приканиха Съединените щати да дефинират хуситите за терористична организация и да изпратят повече военна помощ, с цел да защитят Емирствата от по-нататъшни офанзиви. Но съгласно представители на Персийския залив Съединените щати не са се вслушали в апелите на ОАЕ.

През февруари военачалник Франк Маккензи, началник на Централното командване на Съединени американски щати, пътува до Абу Даби за поредност от срещи с водачите на ОАЕ, с цел да обсъдят методите за подсилване на сигурността след ракетните удари на хуситите. Генерал Макензи искаше да се срещне с шейх Мохамед, само че срещата по този начин и не се състоя, както оповестява един източник.

Посланикът на ОАЕ в Съединените щати Юсеф Ал Отайба сподели предходната седмица, че връзките сред двете страни са обтегнати.

" Това може да се случи във всяка връзка ", добави той. " Има ярки срокове, в които връзката е доста добра, и срокове, когато е под подозрение. Днес сме подложени на тестване за силата на връзките, само че съм убеден, че ще се оправим и ще можем да укрепим в допълнение нашите връзки. "

Превод: ЕС

Източник: pogled.info


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg