Саудитска Арабия експулсира посланика на Канада в Рияд заради груба

...
Саудитска Арабия експулсира посланика на Канада в Рияд заради груба
Коментари Харесай

Саудитска Арабия експулсира посланика на Канада

Саудитска Арабия експулсира посланика на Канада в Рияд поради " груба интервенция във вътрешните работи на кралството ", съобщи ДПА като се базира на известия на държавни медии.

Канадският дипломат беше разгласен за личност нон грата и разполага с 24 часа да напусне страната, се споделя в известие на саудитската организация по печата, представена от Българска телеграфна агенция.

Саудитска Арабия отзовава и своя дипломат в Отава и стопира всички нови вложения и търговски покупко-продажби с Канада, показва известието.

Рияд предприе тази стъпка, откакто предишния четвъртък канадският външен министър Кристия Фрийланд писа в Туитър, че Канада е " доста разтревожена " от ареста от саудитските управляващи на Самар Бадауи, сестрата на хвърления в пандиза саудитски блогър Раиф Бадауи. Блогърът беше изпратен зад решетките дружно с известната активистка Насима ал Сада.

" Канада стои твърдо до семейство Бадауи в този сложен миг и продължаваме да призоваваме пламенно за освобождението на Раиф и Самар Бадауи ", написа Фрийланд в Туитър.

Съпругата на Раиф Бадауи - Енсаф Хайдар, живее от 2013 година в Квебек с трите си деца. Това лято саудитците получиха канадско поданство.

Позицията на Канада беше посрещната с явна дипломатическа демонстрация на мощ от Рияд. В неделя саудитското външно министерство означи в Туитър, че управляващите са в течение на публикувания текст в " отбрана на правата на деятели на гражданското общество ", на считат " това негативно и изненадващо отношение за погрешно изказване ".

Според Рияд Канада е направила закононарушения против законите и процедурите на кралството, намесила се е правораздаването и е нарушила суверенитета на Саудитска Арабия.

Миналата седмица правозащитни организации осъдиха ареста на Самар Бадауи и Насима ал Сада. " Амнести интернешънъл " заяви, че двете арестувани дами неведнъж са били обект на репресии и са им били налагани забрани за пътешестване поради активността им в отбрана на човешките права.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР