Саудитска Арабия е заплашила САЩ, че ще започне продажба на

...
Саудитска Арабия е заплашила САЩ, че ще започне продажба на
Коментари Харесай

Судитска Арабия заплашва да прекрати продажбата на петрол в долари, ако не бъде спрян NOPEC


Саудитска Арабия е заплашила Съединени американски щати, че ще стартира продажба на петрола си във валута, друга от $, в случай че Вашингтон одобри законопроекта, който подлага страните членки от ОПЕК на антимонополно гонене от Съединени американски щати. Това излиза наяве от известие на организация Ройтерс, базирайки се на три източника, осведомени със обстановката. Според източниците на организацията, страните от ОПЕК също са обсъждали подобен проект.

Както бе обявено още през февруари, юридическата комисия към камарата на представителите на Съединени американски щати утвърди законопроекта NOPEC (No Oil Producing and Exporting Cartels Act), който дава компетенции на американските съдилища да преглеждат антимонополни искове против страните от ОПЕК и други участници в картел на петролния пазар. Законопроектът NOPEC бе показан за пръв път през 2000 година, само че макар опитите до момента не получи поддръжка и остана неприет. При идване на власт на президента Тръмп той получи нов подтик и върви към приемане.

Саудитска Арабия управлява една десета от международния рандеман на нефт. Държавната Saudi Aramco е със статут на най-голямата компания в света експортираща нефт. Продажбите й през предходната година се пресмятат на сумата от 356 милиарда $. Наскоро тя бе избрана и като най-печелившата компания в света.

„ Не мисля, че законопроектът NOPEC ще бъде признат, само че саудитците имат проект при подобен случай “, е споделил единият от източниците. Като отговор на NOPEC Саудитска Арабия преглежда и опцията за продажба на активи на кралството в Съединени американски щати, настояват източници на организацията.

Саудитска Арабия е вложила в Съединени американски щати съвсем 1 трлн. $ и има съкровищни облигации за към 160 милиарда $. Саудитска Арабия би могла да се откаже и от обвързването на саудитския риал към $.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР