Саудитска Арабия е в напреднал етап на преговори с европейската

...
Саудитска Арабия е в напреднал етап на преговори с европейската
Коментари Харесай

Саудитска Арабия в преговори с Еърбъс за близо 40 самолета A350


Саудитска Арабия е в напреднал стадий на договаряния с европейската аерокосмическа корпорация " Еърбъс " (Airbus), с цел да поръча близо 40 пътнически самолета A350, заяви Ройтерс, базирайки се на осведомени източници. Те прецизират, че в случай че договорката бъде доказана, може да бъде оповестена още през тази седмица, когато в Рияд се организира огромен капиталов конгрес, осведоми Българска телеграфна агенция.

Саудитският Държавен капиталов фонд (PIF) стои зад възможната поръчка, която по каталожни цени се прави оценка на 12 милиарда $. Интересът на Саудитска Арабия към закупуването на пътнически самолети от " Еърбъс " е част от нейните стратегически проекти за основаването на нова самолетна компания, която да се конкурира с водещите авиопревозвачи от района на Персийския залив, съгласно източници от авиоиндустрията, представени от Ройтерс.

Все още не е ясно дали американският авиогигант " Боинг " (Boeing) ще взе участие в доставката на самолети за новата самолетна компания, която ще бъде наречена Ар Ай Ей (RIA).

" Все още нищо не е решено дефинитивно ", споделя източник, осведомен с договарянията и представен от Ройтерс.

Държавният капиталов фонд на кралството договаря за закупуването на общо към 75 самолета и различен източник на организацията твърди, че ползата на Рияд " се накланя към машините " Боинг 787 ".

Съобщава се, че новата самолетна компания може да има потребност и от пътнически самолети с стеснен корпус.

Нито " Еърбъс ", нито " Боинг ", нито саудитският Държавен капиталов фонд са коментирали досега тематиката, отбелязва Ройтерс.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР