Саудитска Арабия е привлякла повече от 9 млрд. долара инвестиции

...
Саудитска Арабия е привлякла повече от 9 млрд. долара инвестиции
Коментари Харесай

Саудитска Арабия се превръща от петролен в технологичен център

Саудитска Арабия е привлякла повече от 9 милиарда $ вложения в технологии на бъдещето единствено за последните няколко месеца.   Според Reuters в листата на водещите софтуерни организации, вложили в кралството, попадат Microsoft и Oracle, които към този момент построяват облачна инфраструктура на място.   Министърът на връзките и осведомителните технологии на Саудитска Арабия Абдула Алсуаха разяснява, че Microsoft ще влага 2,1 милиарда $ в световен суперскалируем облак, а Oracle е поела ангажимент за 1,5 милиарда $ за създаване на нов заоблачен район в Рияд.   " Инвестициите ще засилят позицията на Кралство Саудитска Арабия като най-големия дигитален пазар в Близкия изток и Северна Африка ", безапелационен е  Алсуаха по време на LEAP, интернационален софтуерен конгрес, който се организира в Рияд, представен от осведомителната организация.   Саудитските управляващи към момента не дават спомагателни детайлности по отношение на периодите за създаване на новата инфраструктура, само че от Oracle разкриват, че " инвестицията ще бъде направена в продължение на няколко години ".  
Администрацията в Саудитска Арабия от дълго време оказва напън върху интернационалните компании да влагат в кралството и да реалокират районните си централи в Рияд, в случай че желаят да се възползват от държавни поръчки. Страната влага стотици милиарди долари в стопански проект, прочут като " Визия 2030 ", управителен от фактическия ѝ държател - престолонаследника Мохамед бин Салман. Един от стълбовете на този проект са директните задгранични вложения, а главната му цел - да диверсифицира стопанската система на страната от петрола.
По думите на Абдула Алсуаха китайската компания Huawei също ще влага 400 млн. $ в облачна инфраструктура за своите услуги в Саудитска Арабия в партньорство с петролния колос Aramco.   В рамките на самия конгрес, прибавя министърът, са били контрактувани вложения в размер на още 4,5 милиарда $.   Вътрешни вложения също не липсват. Tonomus, дъщерно сдружение на ръководения от престолонаследника план NEOM, който е на стойност 500 милиарда $, разгласи, че за предходната година е вложило 1 милиарда $ в изкуствен интелект, в това число за потреблението на технологията в платформа за метавселена.   Повишеното търсене на облачни калкулации принуди софтуерни компании като Oracle, Microsoft, Amazon и Гугъл да изградят центрове за данни по целия свят, с цел да ускорят прехвърлянето на информация, напомня още Reuters.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР