Саудитска Арабия е предложила на Гърция и Египет да инвестира

...
Саудитска Арабия е предложила на Гърция и Египет да инвестира
Коментари Харесай

Тайният план на Саудитска Арабия за домакинство на Световното по футбол

Саудитска Арабия е предложила на Гърция и Египет да влага в техни спортни уреди в подмяна на обща кандидатура за домакинство на Световното състезание по футбол през 2030 година

Офертата на саудитците е годна, в случай че те се съгласят три четвърти от всички мачове да се проведат на игрища в богатата на нефт страна от Персийския залив, разкри POLITICO.

Тази великодушна оферта — евентуално става дума за милиарди евро за строителство – била разисквана в частен диалог сред Мохамед бин Салман, престолонаследника на Саудитска Арабия, и гръцкия министър председател Кириакос Мицотакис през лятото на 2022 година, твърди почитан чиновник.

Друг негов сътрудник, осведомен с частните договаряния за кандидатурата, свидетелства пред изданието, че Саудитска Арабия е подготвена да „ поеме напълно разноските “ за семейството на Гърция и Египет, само че 75% големия шампионат с присъединяване на 48 тима да се организира в Персийския залив.  

Двата източника на POLITICO не знаят дали офертата е била призната, само че трите страни работят по взаимно предложение за домакинство на шампионата през 2030 година, ход, който провокира ответна реакция против Гърция.

Предложението на Рияд за големи капиталовложения към Гърция, ще подхрани рецензиите, че Саудитска Арабия дейно се пробва да употребява астрономическото си благосъстояние, с цел да купи Световната купа, като сътвори трансконтинентална коалиция и да се възползва ловко от системата за гласоподаване.

В опит да убедят членовете на международния управителен орган на футбола ФИФА в преимуществата на водената от Саудитска Арабия кандидатура, препоръчаният шампионат ще включва мачове на три континента, осигурявайки географски баланс. Кандидатурата за Световно състезание само на територията на Близкия изток надали ще успее единствено осем години откакто Катар беше негов хазаин през 2022 година

Основните противници на саудитците са взаимната кандидатура на Испания, Португалия и Украйна от Европа и южноамериканска кандидатура от Аржентина, Уругвай, Парагвай и Чили. 

Решението за семейството на Световното състезание през 2030 година се свежда до обществено гласоподаване на целия Конгрес на ФИФА, формиран от повече от 200 асоциации-членки от целия свят. Ако африканските страни, привлечени от наличието на Египет и саудитските вложения за Африка, се обединят зад кандидатурата и азиатските народи създадат същото, до момента в който Гърция притегли на своя страна някои европейски гласове, предлагането на саудитците има огромни шансове да завоюва.

POLITICO потърси коментар от трите държавни управления за коментар, само че той бе отхвърлен. От ФИФА направиха същото.  

Нов международен ред

Провеждането на Световната купа би било кулминационната точка на упоритостта на Саудитска Арабия да господства в огромни спортни събития. Успехите на тази тактика включват продобиване на правата за домакинство на Световно състезание по бокс, Европейско футболно съревнование и автомобилни надпревари от Формула 1 и личен голф шампионат. Публичният капиталов фонд на Саудитска Арабия купи прочут британски футболен клуб и страната ще бъде хазаин на Купата на Азия по футбол за първи път през 2027 година

Но желанието на Саудитска Арабия да бъде хазаин на Световната купа по футбол надвишава аргументите за състезателен авторитет, съгласно районен специалист.

„ Саудитска Арабия стратегически се пробва да се нарежда като афроевразийски център – център на новия международен ред. Това би разрешило на страната да упражнява забележителна власт и въздействие в обширна географска област, което се стреми да реализира посредством създаване на връзки с основни сътрудници. Организирането на Световно състезание с Египет и Гърция не е нито благотворителност, нито алтруизъм. То е по-скоро част от по-широк проект, който държавното управление в Рияд реализира с подаряването на игрища “, разяснява Саймън Чадуик, професор по спорт и геополитическа стопанска система в Skema Business School в Париж.

Ходът на Саудитска Арабия да бъде хазаин на шампионата провокира омерзение измежду наблюдаващите на правата на индивида, които показват бруталното отношение на страната към LGBTQ+ общността и служащите мигранти.

„ Репресиите в Саудитска Арабия не би трябвало да бъдат възнаградени със Световно състезание по футбол.  Докато страната дискриминира LGBTQ+  хората и санкционира дамите за тяхната дейна позиция и не пази служащите мигранти, които биха построили по-голямата част от новите игрища и уреди, тя не може да извърши условията за правата на индивида, които ФИФА споделя ”, безапелационен е Минки Уордън, шеф на световните начинания в Human Rights Watch.

Световното състезание в Катар през 2022 година беше помрачено точно поради рецензиите за отношението ѝ към служащите мигранти.

Лоши мемоари

В Гърция вложенията за спортна инфраструктура е деликатна тематика, те се възприемат като образец за държавната претрупаност.

През 2004 година Атина беше хазаин на Олимпийските игри, за които бяха усвоени към 9 милиарда евро. Голяма част от инфраструктурата обаче беше изоставена след угасването на олимпийския огън.

Страната изпадна в траяла десетилетие меланхолия, трябваше да прибегне до избавителни стратегии, с цел да избегне банкрута. Разточителството за Олимпийските игри се трансформира в източник на яд за гърците, които се усъмниха дали точно те не тласнаха страната към криза. Близо две десетилетия от този момент  много от 30-те уреди са неизползвани, а някои даже разрушени.

Откакто пристигна на власт през 2019 година, гръцкото консервативно държавно управление на Нова народна власт се стреми да задълбочи връзките със Саудитска Арабия и други страни от Персийския залив, като отговор на експанзионистичната политика на огромния противник Турция в района.

Мицотакис е посещавал Рияд неведнъж, Гърция е доставяла военна техника и бойци на Саудитска Арабия, а през юли предходната година Атина стана първата столица на Европейски Съюз, посетена от принц Мохамед бин Салман, откакто стана ясно, че персонално той е одобрил убийството на журналиста от Washington Post Джамал Хашоги, съгласно разкрити данни от американското разузнаване.

Саудитският водач, станал „ приветлив ” на Запада, около енергийна рецесия, провокирана от войната на Русия против Украйна, подписа редица двустранни съглашения в Атина предишното лято, като в същото време даде обещание да трансформира Гърция в енергиен център за разпространяване на „ зелен водород “.

Саудитска Арабия обичайно поддържа тесни дипломатически връзки с Египет. Бин Салман се срещна с египетския президент Абдел Фатах ас-Сиси в Кайро предишния юни, където подписа капиталови покупко-продажби на стойност милиарди евро и разиска „ двустранно районно съдействие “.

Решението за семейството на Световното състезание през 2030 година ще бъде взето през 2024 година, като процесът на наддаване ще стартира публично по-късно тази година.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР