Саудитска Арабия е екзекутирала 48 души през последните четири месеца,

...
Саудитска Арабия е екзекутирала 48 души през последните четири месеца,
Коментари Харесай

Саудитска Арабия е екзекутирала 48 души от началото на годината

Саудитска Арабия е екзекутирала 48 души през последните четири месеца, като половината от наказаните на гибел са били обвинени по каузи за трафик на опиати, заяви правозащитната организация „ Хюман райтс уоч " (ХРУ), представена от „ Гардиън “.

Съдебната система на страната, която от „ Хюман райтс уоч " дефинираха като „ несправедлива “, планува смъртно наказване за наказаните за тероризъм, обезчестяване, ликвидиране, изнаасилване, въоръжен грабеж и наркотрафик.

Експертите по правата на индивида неведнъж са изразявали терзания по отношение на неналичието на обективен развой в ултраконсервативната страна, която се води от строгите закони на шериата (ислямското право).

„ Достатъчно неприятно е, че Саудитска Арабия екзекутира толкоз доста хора, само че още по-плашещо е, че доста от наказаните на гибел не са направили тежко закононарушение. Всеки проект за лимитира не изтезанията за наркотрафик би трябвало да включва усъвършенствания в правосъдната система, която сега не разрешава провеждането на обективни процеси “, съобщи Сара Лий Уитсън, шеф на ХРУ за Близкия изток.

От правозащитната организация оповестиха, че Саудитска Арабия е направила близо 600 изтезания от 2014 година насам, като повече от една трета са били свързани с наркотрафик. През 2017 година близо 150 души са били обезглавени със сабя.

Миналия месец саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман загатна в изявление за списание „ Тайм “, че кралството може да промени смъртните присъди на пожизнен затвор за някои от обвиняванията, като се изключи тези за ликвидиране.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР