Саудитска Арабия е близо до договор с Формула 1, с

...
Саудитска Арабия е близо до договор с Формула 1, с
Коментари Харесай

Саудитска Арабия може да плати рекордна такса, за да приеме Формула 1

Саудитска Арабия е покрай контракт с Формула 1, с който да стане хазаин на кръг от шампионата през 2021 година, оповестява вестник " Таймс ". Най-голямата страна на Арабския полуостров от дълго време има интерес да влезе в конкуренцията и даже е подготвена да заплаща най-голямата такса за хазаин.

Според " Таймс " притежателят на спорта " Либърти медия " се е споразумял със Саудитска Арабия за сума 60 млн. паунда (65 милиона долара) на година. Това е надалеч повече, в сравнение с всеки различен хазаин сега заплаща.

Бахрейн и Абу Даби сега заплащат към 50 милиона $, които са най-големите такси в шампионата. Рекордът се държи от Азербайджан, която заплати към 60 млн. $ през 2016 година, когато провежда кръг от Формула 1 за пръв път.

Според " Таймс " " Либърти медия " ще се съгласи Формула 1 да посещава Саудитска Арабия само в случай че кралството подсигурява възстановяване на човешките права, достъп за дамите до надпреварите, както и независимост за публицистите.

Планът е през 2021 година Формула 1 да има улично съревнование в Джеда, а година по-късно да бъде открита и писта, където конкуренцията да се реалокира.

В момента Формула 1 посещава шест азиатски страни – Бахрейн, Китай, Сингапур, Япония, Абу Даби и Виетнам, която влиза в календара от новия сезон.

Ако Саудитска Арабия публично влезе в календара, това ще бъде десетата страна от Азия, която ще бъде хазаин на Формула 1. Между 1999 и 2017 година Малайзия беше част от шампионата, Южна Корея одобри четири старта сред 2010 и 2013 година Индия пък беше хазаин през 2011, 2012 и 2013 година

Влизане във Формула 1 може да бъде следващата стъпка на Саудитска Арабия за " отварянето " на страната към света. Кралството одобри мач за международната купа по бокс през декември сред Анди Руис и Антъни Джошуа, а също така ще провежда ранкинг шампионат по снукър сред 4 и 10 октомври 2020 година

Саудитска Арабия беше хазаин още на тенис шампионат, шампионатът за Суперкупата на Испания по футбол, а също по този начин провежда стартове от Формула Е. В Саудитска Арабия се организира и рали " Дакар " през 2020 година

Всичко, което би трябвало да знаете за: Формула 1 (549)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР