Саудитец намушка с нож и леко рани днес охранител на

...
Саудитец намушка с нож и леко рани днес охранител на
Коментари Харесай

Саудитец наръга с нож охранител на френското консулство в Джеда

Саудитец намушка с нож и леко рани през днешния ден охранител на френското консулство в пристанищния град Джеда на брега на Червено море, съобщи Асошиейтед прес, като се базира на управляващите.

Държавната Саудитска организация по печата не заяви претекста за офанзивата. Тя обаче бе осъществена на фона на изострено напрежение, откакто ислямист обезглави преподавател във Франция, който посочил на учениците си карикатури на пророка Мохамед по време на урок по независимост на словото. Карикатурите бяха оповестени в парижкия вестник "Шарли ебдо " и станаха причина за терористичното нахлуване против редакцията на сатиричното издание през 2015 година, при което бяха убити няколко публицисти.

Саудитски полицейски представител сподели, че нападателят в Джеда е бил задържан от спецчастите за дипломатическа защита. Той е на възраст сред 40 и 50 години. Раненият охранител е бил отведен в болница за лекуване, като няма заплаха за живота му.

В декларация на френското посолство в Рияд се повтаря информацията за случая от локалните медии и се осъжда "с нищо неоправданата офанзива ". Призовават се всички френски жители, намиращи се в Саудитска Арабия, да бъдат "максимално нащрек ".

Атаката в Джеда съответства и с днешното кърваво нахлуване на въоръжен с нож мъж в черква във френския град Ница на брега на Средиземно море. Извършителят крещял "Аллаху акбар " и обезглавил една жена и умъртвил други двама души, преди да бъде арестуван. Кметът на Ница окачестви случилото като терористичен акт. Няма данни днешните случая в Ница и Джеда да са свързани.

Саудитска Арабия, която е страж на най-свещените места за исляма, осъди през вчерашния ден проявлението на карикатури, обиждащи пророка Мохамед, като насочи рецензии към Франция, само че се въздържа да повтори апелите на някои други мюсюлмански страни за ответни дейности от страна на мюсюлманския свят, като да вземем за пример протест на френските артикули.

Саудитското външно министерство, представено от Ройтерс, съобщи, че кралството "отхвърля всеки опит за връзка сред исляма и тероризма, и осъди "обидните карикатури на пророка ". Саудитски духовници също осъдиха карикатурите и означиха, че пророкът е бил "милостив, обективен и търпелив ". Виден шейх прикани мюсюлманите да се въздържат от прекомерно мощни реакции в сегашната комплицирана атмосфера.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР