Saudi Aramco обяви инвестиция от 7 млрд. долара в нефтохимическо

...
Saudi Aramco обяви инвестиция от 7 млрд. долара в нефтохимическо
Коментари Харесай

Saudi Aramco води инвестиции от 30 млрд. долара в Южна Корея

Saudi Aramco разгласи инвестиция от 7 милиарда $ в нефтохимическо дружество в Южна Корея като част от пакет от съглашения за 30 милиарда $ сред Рияд и Сеул, до момента в който престолонаследникът Мохамед бин Салман построява по-тесни партньорства в Азия. Сделките, в това число инвестицията от най-големия производител на нефт в света, бяха оповестени през предходната седмица по време на визитата на принц Мохамед бин Салман в Сеул. Премиерът на Саудитска Арабия и предстоящ крал е на обиколка из Източна Азия, която включва също Япония и Тайланд. Китайският президент Си Дзинпин се чака да посети Саудитска Арабия идващия месец.

Това е първата по-продължителна външнополитическа акция на саудитския водач, като специалисти разказват резултатите от нея като основни за развиването на локалната стопанска система и отдалечаването от изкопаемите горива.

Една от най-големите покупко-продажби е тази с най-големия производител на нефт в света Saudi Aramco. Южнокорейската държавна компания Kepco и четири други локални сдружения също подписаха меморандум за съгласие с Публичния капиталов фонд на Саудитска Арабия. Според съглашението ще бъде построен цех за водород и амоняк на стойност 6.5 милиарда $ в кралството от Персийския залив.
Реклама
Южнокорейският президент Юн Сук Йол приветства вложенията, като разказа Саудитска Арабия като основен сътрудник за икономическата и енергийната сигурност на страната си. " По-специално той сподели, че би желал фрапантно да ускори съдействието в региона на отбранителната индустрия, инфраструктурата и строителството ", сподели представител на южнокорейския президент, представен от Financial Times.

Йол също по този начин съобщи, че се надява, че южнокорейски компании ще бъдат позволени в построяването на футуристичният софтуерен град NEOM. Това е един от най-големите планове в международен проект, като първични калкулации демонстрират, че ще са нужни вложения от най-малко 500 милиарда $.

Той ще се намира в северозападната част на страната - край крайбрежията на Червено море наоколо до Египет и Йордания, като ще се простира в тънка линия с дължина към 170 км в пустинята. Очаква се към 300 милиарда $ да дойдат от продажбата на саудитски нефт, а останалите - от частни вложители. Hyundai Rotem е подписала меморандум за съгласие с кралството, като компанията ще бъде част от плана за създаване на жп връзката.

" Правителството (на Южна Корея) интензивно ще поддържа сполучливото осъществяване на планове за съдействие, които ползват най-съвременната архитектура на Корея и в NEOM ", сподели министърът на търговията на Южна Корея Лий Чанг-янг пред Reuters.
Реклама
По-рано южнокорейското Министерството на промишлеността съобщи, че компании, измежду които и Samsung и POSCO Holdings, са подписали над 20 съглашения със саудитски сътрудници в области като енергийно съдействие, железници, химикали, фармацевтични артикули и игри.
Свързани публикации Енергийната рецесия и геополитиката основават нов образ на Персийския залив 26 септември 2022, 10:35 Saudi Aramco регистрира 90% растеж на облагата поради високите цени на горивата 15 август 2022, 14:33 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Тодор Шишков
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР