Съученици и приятели на 14-годишният Георги Стойков скърбят за загиналото

...
Съученици и приятели на 14-годишният Георги Стойков скърбят за загиналото
Коментари Харесай

Загиналото в катастрофата край Своге 13-годишно момче е било пълен отличник


Съученици и другари на 14-годишният Георги Стойков скърбят за починалото момче, което загуби живота си дружно с още 15 души в тежката злополука край Своге, при която рейс цялостен с 33-ма пасажери се прекатурна в Искърското дефиле. Те се прибирали от екскурзия до манастира „ Седемте престола “.

Тройна покруса сполетява фамилията на момчето. Георги е пътувал дружно с баба си Дарина и вуйчо си Симеон. Жената е също измежду умрелите, а мъжът е с тежки пострадвания в болница.



Тримата постоянно ходели на сходни екскурзии, като от време на време и майката на момчето също се включвала в фамилните пътешествия. Тя също трябвало да пътува до „ Седемте престола “, само че била болна и се отказала, изясни отец Атанасий от църквата „ Св. безсребърници Козма и Дамян “ в Световрачене.

Приятелите на Георги ще го запомнят като положително момче, първенец. „ Той беше добродушно, положително, доста мъдро дете. Приеха го във Национална финансово-стопанска гимназия по първо предпочитание. “ Освен изпълнено със познания, починалото момче е отделяло време на спорта, националните танци, пътуванията, обичал е страната ни. „ Ходи на национални танци, обича да посещава такива места, беше родолюбец, обичаше Българя и националната музика, спортуваше “, споделиха децата за своя другар, представени от "Монитор ".

Отец Атанасий изясни, че сутринта децата са били на заупокойната молитва в църквата „ Св. безсребърници Козма и Дамян “ в Световрачане, където са запалили свещ за Георги. Освен младежите, през целия ден в храма са идвали близки на починалите, както и такива, които не са имали директна връзка с тях. „ Дойде една протестантка и попита „ отец мога ли да запаля свещ в православния храм, тъй като няма къде да се помоля “, описа отецът.

Той изясни, че телата умрелите се погребват на идващия ден, само че в този момент опечалените нямат тази опция и единствената им разтуха е да влязат в храма и за се помолят.

Кметът на Световрачене Светла Николова съобщи, че сега се вършат аутопсии на починалите и от на следващия ден би трябвало да стартират да освобождават телата им, само че всичко зависи от прокуратурата.

14 от 16-те жертви в злополуката край Своге са от Световрачене. Всички починали били поклонници в църквата и постоянно помагали както могат, изясни отецът. Сред жертвите е и готвачката на храма, която роботи в София, само че идва да оказва помощ безплатно по време на празници.

Елена Колева пък е изгубила сестрата на мъжа си, която е някогашна шефка на пенсионерския клуб. Семейството до последно се надявало, че тя не е измежду жертвите, защото в същото време правила поправки. Те обясниха, че такива екскурзии са се организирали съвсем всеки уикенд, като починалата в никакъв случай не ги е пропущала. Никога до момента не е имало обаче проблем, макар че са ходили и на по-далечни дестинации като Пирот.

Племенницата на дамата изясни, че познава съвсем всички, защото две години е била с тях около умрялата си вуйна. „ Това им беше единственото развлечение, имаха банкети, събирания, пееха на събори пред кметството “, показа детето.

Днес е ден на народен печал, като в църквата в Световрачане бе отслужена заупокойна литургия.



Сн. Traffiknews

Снимката е правена на 13 юни, когато пенсионерите от Световрачене имали среща с пенсионерския клуб от с. Войняговци.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР