Сътрудничеството на големи компании със стартиращи предприятия е от изключителна

...
Сътрудничеството на големи компании със стартиращи предприятия е от изключителна
Коментари Харесай

Министър Стойчева: Сътрудничеството на големи компании със стартъпи ще повиши конкурентоспособността на страната

Сътрудничеството на огромни компании със започващи предприятия е от изключителна значимост за повишението на конкурентоспособността на страната и за икономическия напредък. Това съобщи министърът на нововъведенията и растежа при визитата си в немската софтуерна компания SAP България.

Стойчева организира работна среща с ръководещия шеф на SAP България Здравко Пешаков и ръководещия шеф на SАP Labs Радослав Николов. На нея участва и заместник-министърът на нововъведенията и растежа Мартин Гиков.

Министър Стойчева се срещна с работата на новооткрития развоен център – SAP Labs, в който се създават нововъведения и изкуствен интелект. Той е част от последната инвестиция на компанията за над 100 млн. лева с разкрити 300 нови работни места. Сградата сплотява на едно място всички действия и чиновници на компанията.

„ Инвестициите в гении и студенти, в потенциала на университетите и развойните центрове, в образованието като цяло, са наложителна стъпка и стратегически ход за извеждането на страната на предни позиции в Европа в развиването на нововъведенията и новите технологии “, безапелационна бе министър Стойчева.

Управляващият шеф на SAP България акцентира, че всяка година в компанията стаж стартират над 70 души, а половината от чиновниците са почнали работа след стаж. В момента назначени са над 1 500, като проектите са да се усилват с 200 до 300 души на година.

От компанията споделиха, че измежду главните аргументи да влагат у нас са  българските ИТ експерти, които са на международно равнище. Управляващият шеф на SAP Labs съобщи, че развойният център в София е седмият по величина от 21, които компанията има. „ България се развива като софтуерен хъб за Югоизточна Европа “, сподели още той.

Министър Стойчева акцентира, че точно превръщането на страната ни в иновационен и софтуерен хъб за Югоизточна Европа е измежду целите на Министерството на нововъведенията и растежа.

„ Целта ни е да ребрандираме България като желано място за високотехнологични вложения и добра среда за основаване и развиване на нововъведения с висока добавена стойност за стопанската система ни “, безапелационна бе тя. Заради това Министерството на нововъведенията и растежа подписа меморандум за съдействие с министерството на нововъведенията в Румъния. Стойчева съобщи, че има намерение да подпише такива съглашения и с други страни от района.

По-късно министърът на нововъведенията откри конгрес за показване на опциите за финансиране за бизнеса в България по линия на МИР. В събитието, проведено взаимно сред Министерството на нововъведенията и растежа и компанията SAP България, се включиха над 70 софтуерни компании. Експерти от Главна дирекция „ Европейски фондове за конкурентоспособност “ към МИР, Фонд управител на финансовите принадлежности в България (Фонд на фондовете) и Българската банка за развиване (ББР) показаха финансовите си принадлежности за поддръжка на микро-, дребни, междинни и огромни предприятия, бизнесмени и стартъпи.



Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР