Сътрудничеството между държавите е от решаващо значение в един по-несигурен

...
Сътрудничеството между държавите е от решаващо значение в един по-несигурен
Коментари Харесай

Кристалина Георгиева: Международното сътрудничество отслабва

Сътрудничеството сред страните е от решаващо значение в един по-несигурен и предразположен на разтърсвания свят. Въпреки това интернационалното съдействие е в оттегляне, написа ръководещият шеф на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева за американското списание " Форин афеърс ".

Според нея светът е очевидец на напредък на фрагментацията - развой, който стартира с увеличение на бариерите пред търговията и вложенията и, в крайната си форма, приключва с делене на страните на съперничещи си стопански блокове - резултат, който рискува да обърне в противоположна посока трансформиращите достижения на световната икономическа интеграция.

По думите на Георгиева в един свят с по-чести и по-тежки разтърсвания страните би трябвало да намерят способи да смекчат неподходящите последствия за своите стопански системи и поданици. За задачата е належащо да се основат стопански буфери в положителните времена, които могат да бъдат употребявани в неприятни времена. Един от тези буфери са интернационалните валутни запаси на дадена страна, т.е. наличностите в задгранична валута на нейната централна банка, които обезпечават елементарно наличен източник на финансиране за страните, когато са наранени от разтърсвания.

Международната общественост, подкрепена от институции като МВФ, би трябвало да работи дружно по последователен и прагматичен метод, като се стреми към целеустремен прогрес там, където има общи позиции, и поддържа съдействие в области, в които бездействието би било пагубно, счита шефът на МВФ.

Политиците би трябвало да се съсредоточат върху въпросите, които имат най-голямо значение освен за благосъстоянието на нациите, само че и за икономическото богатство на елементарните хора. Те би трябвало да подхранват връзките на доверие сред страните, когато това е допустимо, с цел да могат бързо да засилят съдействието си при идващото огромно разтърсване, написа Георгиева.

Според нея това ще бъде от изгода както за по-бедните, по този начин и за по-богатите стопански системи, защото ще подкрепи световния напредък и ще понижи риска от трансгранично разпространяване на неустойчивостта. Дори за най-богатите и мощни страни ще бъде мъчно да се ориентират в един фрагментиран свят, а съдействието ще се трансформира освен във въпрос на взаимност, само че и на персонален интерес.

Шефът на МВФ акцентира обаче, че никоя страна не трябва да разчита единствено на запасите си, съобщи Българска телеграфна агенция. Държавите са в по-добро състояние, в случай че могат да добавят личните си запаси с достъп до разнообразни интернационалните застрахователни механизми, известни като " световна мрежа за финансова сигурност ". В центъра на тази мрежа е МВФ, който сплотява ресурсите на своите страни членки и работи като кооперативен международен заемодател от последна инстанция.

Георгиева показва, че потенциалът на МВФ за разпределяне на заеми в размер на близо 1 трилион $ към този момент е единствено дребна част от общата мрежа за сигурност. В един по-малко сигурен свят с по-слаби вероятности за напредък рискът от фрагментация единствено нараства. Въпреки че самозастраховането посредством интернационалните запаси внезапно се е нараснало за някои страни, обединените запаси, съсредоточени в МВФ, са се нараснали доста по-малко от самозастраховането и са се свили доста спрямо ограниченията за световна финансова интеграция. Ето за какво интернационалната общественост би трябвало да укрепи световната мрежа за финансова сигурност, в това число посредством разширение на наличността на обединени запаси в МВФ.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР