Сътрудничество на Продължаваме промяната“ (ПП) с партия Възраждане“ в Народното

...
Сътрудничество на Продължаваме промяната“ (ПП) с партия Възраждане“ в Народното
Коментари Харесай

Лорер: ПП няма да сътрудничи с „Възраждане“ нито в българския, нито в Европейския парламент

Сътрудничество на „ Продължаваме промяната “ (ПП) с партия „ Възраждане “ в Народното събрание и с извънредно дясната група „ Идентичност и народна власт “ (ИД) в Европейския парламент е отвън всевъзможен въпрос.

Това показа пред Клуб Z Даниел Лорер, който е претендент и за българския, и за Европейския парламент на идните избори на 9 юни.

Той бе в Брюксел за среща с българи. Заедно с него бяха кандидат-евродепутатите от Политическа партия Никола Минчев, Деница Симеонова, Ивайло Шотев и Марин Йотов. С тях бе и досегашният министър председател Николай Денков, който е претендент за Народно събрание.

Според Лорер от „ Възраждане “ са дали поръчка за присъединение към групата ИД, в случай че вкарат евродепутати.

„ По отношение на помощта за Украйна и въобще на по-широкия въпрос за усилване на сигурността и защитата на Европа, тъй че да може да се усещаме в действителност несъмнено на този континент, не мисля, че с „ Въраждане “, техните представители или хора от ИД, за които знаем доста добре, че са тежко повлияни от съветска агитация, бихме имали какъвто и да било разговор “, сподели Лорер.

Същевременно той счита, че всички 17 български евродепутати в идващия Европейски парламент би трябвало да бъдат като един по въпроси, директно засягащи България.

Най-големият триумф на Политическа партия в ръководството на България е правосъдната промяна вследствие на смяната в Конституцията, сподели още Даниел Лорер. Тя е осъществена по самодейност на Политическа партия с поддръжката на „ Демократична България “ (ДБ), ГЕРБ и Движение за права и свободи.

Лорер добави, че на хората, на българите им е мъчно да схванат същината на тази промяна. Всъщност тя се състои в нещо доста просто, изясни той:

„ Ако желаеме в България да има господство на закона, той да важи за всички, даже за политиците, съдиите би трябвало да бъдат самостоятелни, най-много от политиците. В конституционния модел на България от 1991 година те се избират от Висшия правосъден съвет (ВСС), където има депутатска квота, прокурори. Съответно съдиите се въздействат от тях. Това, което променихме, е Висш съдебен съвет да има болшинство на съдии, които избират висшите съдии. Което значи, че занапред нататък съдиите ще се избират без съществено преобладаващо въздействие на Народното събрание. И след време, когато тази система проработи, тези самостоятелни съдии, дай Боже, ще стартират да съдят без значение. “

Европа ни предлага тази промяна от десетилетия.

Даниел Лорер се надява в идващия български парламент да бъде реализиран градивен диалог с политическо болшинство и да бъде определен нов Висш съдебен съвет. Някои от съдиите в него без подозрение ще бъдат заменени. Но филтрирането ще отнеме време. Лорер счита, че е допустимо след пет години най-малко висшите съдии да бъдат в действителност политически самостоятелни.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР