Сътрудничество, изпреварващи действия и споделяне на опит са в основата

...
Сътрудничество, изпреварващи действия и споделяне на опит са в основата
Коментари Харесай

Мария Габриел: България има ключова роля за укрепването на Източния фланг на НАТО

Сътрудничество, изпреварващи дейности и шерване на опит са в основата на метода ни, основни за България остават сигурността и стабилността на Черноморския район и Западните Балкани. Това сподели вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел, която взе участие в срещата на министрите на външните работи на съдружниците в НАТО, оповестиха от Министерството на външните работи (МВнР).

Срещата, която се организира на 28 и 29 ноември в Брюксел, бе разграничена на три сесии за диспути по основни за Алианса тематики.

България се откроява със стратегическа позиция и основна роля за укрепването на Източния фланг на НАТО. Усилията на страната за модернизиране на военните качества и проектът ни за реализиране на 2% от Брутният вътрешен продукт за разноски за защита през идната година не остават незабелязани, съобщи Мария Габриел.

Първата сесия на съвещанието бе ориентирана към даване на главните политически насоки по целите за срещата на върха на НАТО във Вашингтон през 2024 година През 2024 година ще бъде маркирана 75-ата годишнина от основаването на НАТО и 20-ата годишнина от присъединението на България към алианса.

По време на сесията бе разисквана и поддръжката на съдружниците за Украйна и ролята на НАТО при съгласуване на дълготрайното подкрепяне в областта на сигурността. Мария Габриел изрази вяра за скорошното завършване на процеса на ратификация на протокола за бъдещо участие на Швеция в НАТО.

Втората сесия на срещата сложи акцент върху ситуацията в Западните Балкани. В полемиката се включи и Върховният представител на Европейски Съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел. В изявлението си вицепремиерът Мария Габриел акцентира на основното място на България за стабилността в района и приноса на страната ни към интервенцията на Стабилизиращите сили на НАТО в Косово (KFOR) и интервенцията на Европейски Съюз в Босна и Херцеговина (EUFOR ALTHEA).

В рамките на третата сесия се организира първа значима среща на Съвета НАТО-Украйна (СНУ), разгласен по време на Срещата на върха във Вилнюс.

„ Подкрепата за Украйна в кратковременен и дълготраен проект продължава да стои високо в дневния ред. България остава ангажирана да окаже подпомагане на Украйна в секторите, където помощта ни е нужна. Изпълняването на уговорките ни е явен израз на солидарността ни с Украйна “, уточни Мария Габриел.

На съвещанието бяха утвърдени подструктурите на СНУ, както и работната стратегия за 2024 година С тях се задълбочава съдействието на НАТО с Украйна в основни браншове като енергийната сигурност, нововъведенията, киберсигурността и битката с дезинформацията.

Важен резултат бе и приемането на взаимна декларация с Украйна, с която се акцентира напредъкът в връзките сред НАТО и Украйна от срещата на върха във Вилнюс през юли до момента, означават от Министерство на външните работи.

На срещата си на върха във Вилнюс през юли страните от НАТО се съгласиха, че бъдещето на Украйна е в алианса.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР