Сътресенията в политическия живот през юни 2022 г. са довели

...
Сътресенията в политическия живот през юни 2022 г. са довели
Коментари Харесай

Алфа Рисърч: Свалянето на Никола Минчев и кабинета увеличи подкрепата за ПП, БСП и ДБ

Сътресенията в политическия живот през юни 2022 година са довели до очевидно активизиране на поддръжката за партиите, които влизат в настоящото ръководство - " Продължаваме промяната ", Българска социалистическа партия и " Демократична България ".

Това демонстрират данни от последното месечно проучване на " Алфа Рисърч ", извършено сред 25 юни и 1 юли, т.е. след свалянето на държавното управление на Кирил Петков с избор на съмнение и финала на консултациите при Румен Радев.

Политическа партия си възвръща изгубените позиции по отношение на ГЕРБ на фона на резултатите от април 2022 година, като съгласно данните на " Алфа " - разликата сред двете партии измежду хората, декларирали, че ще гласоподават, е към 1 % в интерес на ГЕРБ.

Според социолозите - тази динамичност се дължи най-много на реакцията на хората против свалянето на Никола Минчев като ръководител на 47 Народно събрание и последвалото побутване на държавното управление. Политическа партия реализира растеж в столицата и няколко огромни града, ГЕРБ резервира поддръжката си в по-малките регионални центрове и селища.

Моментните настроения демонстрират, че ходовете на Слави Трифонов са съумели да доведат Има Такъв Народ до следващ срив на доверието, при който влизането в идващото Народно заседание е под въпрос - с 3,3% поддръжка измежду деклариралите подготвеност да гласоподават.



" Възраждане " също върви обратно в поддръжката от гласоподавателите като пада от 9,4% (през април) на 7,9% (през юни), което " Алфа рисърч " си изясняват с появяването на " Български напредък " и отместването на фокуса към по-важната партийна борба сред Политическа партия и ГЕРБ.

Уточнението, което организацията прваи на финала, е, че данните са при " едвам 38% изразили предпочитание да вземат участие в изборите " и при мощно нестабилна среда.

На въпроса " каква управническа коалиция би се справила по-добре с ръководството на страната ", 31,9% от хората избират да се образува нов съюз към " Продължаваме промяната ".

25,1% са за коалиция към ГЕРБ - по-често поддръжка за този вид идва от " гласоподавателите, които приоритизират икономическите проблеми и материалния си статус ".



" Алфа Рисърч " вижда и разколебаване на поддръжката за Румен Радев в последния месец поради офанзивите му против ръководещото болшинство и ответните рецензии от държавното управление против президента.

Въпреки че остава най-одобряваният политик в страната, позитивните му оценки спадат с 8 пункта до 43% през юни 2022 година, споделят от " Алфа ".

Интересно е наблюдението, което вършат социолозите за това, че поддръжката за отпадане на ветото за начало на договаряния сред Северна Македония и Европейски Съюз продължава да пораства и че решението за отпушване на процеса " не води до предвещаваните от мнозина анализатори публични катаклизми ".

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР