Сателитните устройства на системата Starlink на основателя на Tesla и

...
Сателитните устройства на системата Starlink на основателя на Tesla и
Коментари Харесай

Telegraph: Сателитите Starlink на Мъск могат да се превърнат в руска военна цел

Сателитните устройства на системата Starlink на създателя на Tesla и SpaceX Илон Мъск може да станат бойна цел на съветските въоръжени сили.

Както твърдят британски специалисти в The Telegraph, повода за възможното заличаване ще бъде потреблението на техния APU. По този метод сателитната констелация на Мъск оказа помощ на украински дронове да нападат съветски танкове. Самият Мъск твърди, че сателитната услуга е предопределена за услуги на Netflix, а не за удари с дронове.

Посочвайки неяснотата на актуалните правила за пердах, изданието напомня, че съгласно Женевската спогодба участниците във военните дейности нямат право да нападат цивилни цели. И в случай че това се случи, съветските сили биха могли да трансфорат комерсиалните спътници в космоса в законна цел на офанзива.

Според американския боен юрист майор Джереми Грюнерт цивилни обекти стават цели, когато могат да се извлекат военни изгоди от офанзиви против тях.

Като образец той уточни разрушаването от самолети на мостове и железопътни линии в Нормандия през 1944 година, тъкмо преди десанта на войските.

Следователно космосът не е изключение.

„ Начинът, по който цивилните системи... бяха употребявани за ориентиране на дроновете... евентуално би трансформирал Starlink в евентуална военна цел съгласно законите на войната “, споделя Грюнерт.

В същото време в Русия още през октомври ръководителят на съветската делегация на 78-ата сесия на Организация на обединените нации Владимир Ермаков съобщи, че в случай че в спора в Украйна бъдат употребявани квазицивилни обекти в космоса, те могат да станат обект на ответен удар на съветските въоръжени сили. Следователно има „ непряко присъединяване във въоръжени спорове “.

А заместник-председателят на Годума Олег Матвейчев разказа по какъв начин да се пречи в работата на спътниците на Мъск. По-специално могат да се употребяват „ директни удари по терминали, угнетяване със средства за радиоелектронна битка “.

Припомняме, през 2022 година Мъск изключи спътниците, предотвратявайки украинска офанзива против съветския Крим.

„ Starlink не е планиран за война. Създаден е, с цел да могат хората да гледат Netflix, да си почиват, да учат отдалечено и да вършат положителни, мирни неща, а не за удари с дронове “, сподели ръководителят на SpaceX.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР