Сателитните оператори Eutelsat и OneWeb обявиха, че са сключили споразумение

...
Сателитните оператори Eutelsat и OneWeb обявиха, че са сключили споразумение
Коментари Харесай

Цената на акциите на Eutelsat се срина след новината за сливането им с OneWeb

Сателитните оператори Eutelsat и OneWeb оповестиха, че са сключили съглашение за сливането си в договорка, която на процедура ще докара до поглъщането на OneWeb от френската Eutelsat. Макар и сливането да се преглежда като европейския отговор (и двете компании са с дялово присъединяване на надлежно Англия и на френската държава) на SpaceX и доставянето на интернет съгласуваност посредством спътници, пазарът реагира негативно на новината.

След завършване на договорката английското държавно управление резервира каузи си в OneWeb с предпочитано право на гласоподаване, до момента в който акционерите в английския стартъп ще трансферират дяловете си в Eutelsat в подмяна на новоиздадени акции във френската компания, оценяваща OneWeb на $3.4 милиарда

Амбициите на двете компании са в действителност огромни. Френската Eutelsat ръководи набор от спътници, опериращи в геостанционарната орбита (GEO), до момента в който английската OneWeb разполага с настоящи нискоорбитни (LEO) спътници. По този метод, новата компания ще се явява първият мулти-орбитален сателитен оператор, предлагащ интегрирани GEO и LEO решения, акцентират Eutelsat.

Сателитите, опериращи в геостационарна орбита могат да доставят по-голям потенциал в даден район от не-геостационарните спътници в мегаконстелации, които обслужват цялата планета. Тези, които са по-близко до Земята обаче доставят надалеч по-ниско латентни решения, които се интегрират с наземната инфраструктура по-ефективно, разясняват от Spacenews.com.

Към сегашния миг Eutelsat ръководи 36 спътника в геостационарна орбита, а OneWeb разполага с 428 нискоорбитални спътника.

В бизнес отношение, най-големият вложител в OneWeb се явява индийският телеком Bharti Global на милиардера Сунил Бхарти Митал. Дялово присъединяване в компанията имат също японската SoftBank, южнокорейската Hanwha, американската Hughes Network Systems и английското държавно управление. Френската държавна банка Bpifrance пък е най-големият акционер в Eutelsat, а дялово присъединяване тук има и китайското държавно управление посредством суверенния фонд China Investment Corp.

„Гардиън“ предава, че новината за сливането е довело до спад в цената на дяловете на френската компания с 16.6%. Причината за това е, че OneWeb ще се нуждае от инвестиция от сътрудник по сливането със постоянен кешов поток. Той към този момент ще би трябвало да бъде разпределен сред повече акционери и анализите сочат, че тези финанси може да се употребяват за в допълнение финансиране на вложения от страна на компанията. „Не единствено че облагите и паричния поток ще се разпилеят от сливането, само че новосформираната група ще би трябвало да употребява този паричен поток за бъдещи вложения с вяра за по-голяма възвръщаемост в бъдеще. Това може да е положително решение в дълготраен проект за Eutelsat, само че сигурно е надалеч по-рисковано“, цитира английското издание Дейвид Шнапс, анализатор от CreditSights.

Приключването на договорката може да бъде подложено под въпрос. „От антитръстова позиция, тази договорка евентуално ще бъде подложена на сериозна проверка“, пишат в разбор Credit Suise. Споразумението сред двете компании идва на фона на засилени терзания на Англия във връзка с покупко-продажбите с непознати компании в бранша. В момента друга локална компания, сателитният оператор Immarsat, е в развой на придобиване от американската Viasat за сумата от $7.2 млрд.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР