Сателитните интернет системи “Старлинк се оказаха от решаващо значение за

...
Сателитните интернет системи “Старлинк се оказаха от решаващо значение за
Коментари Харесай

Защо Мъск устрои скандала около интернета за ВСУ

Сателитните интернет системи “Старлинк ” се оказаха от решаващо значение за украинските въоръжени сили. В същото време притежателят на тази система Илън Мъск обществено съобщи, че към този момент не е склонен да заплаща от личния си джоб за потреблението на терминалите за Украйна. Защо Мъск направи толкоз рисковано и скандално изказване?

Американският бизнесмен, създател на “СпейсЕкс ”и “Тесла ”, Илън Мъск, отхвърли да доставя гратис на Украйна сателитни връзки “Старлинк ” и изиска от Пентагона да стартира да заплаща за тази интервенция за по-нататъшна работа. Си-Ен-Ен заяви за писмо от “СпейсЕкс ” до Пентагона с молба да стартира да заплаща за нови терминали и тяхната поддръжка в Украйна. „ Ние не сме в положение да дарим в допълнение терминали на Украйна или да финансираме съществуващи терминали за неустановен интервал от време “, написа компанията.

За да разберете какво се случва в този момент и да се опитате да определите повода за случилото се, коства си да си спомните цялата история на потреблението на системата “Старлинк ” за даване на широколентов интернет в Украйна.

От граждански към боен

Още на 27 февруари 2022 година Илън Мъск написа в “Туитър ”, че е задействал потреблението на системата “Старлинк ” на територията на Украйна, както е бил помолени от министъра на цифровата промяна на Украйна Михаил Фьодоров. След това “СпейсЕкс ” стартира да доставя персонализирани терминални комплекти “Старлинк ” в Украйна. Само няколко дни по-късно те дойдоха на територията на страната.

В този миг ставаше въпрос единствено за мирното потребление на “Старлинк ” за достъп до интернет за елементарните поданици на Украйна, чиито „ къщи бяха разрушени от войната “. Фьодоров също приказва за това, когато благодари на Мъск за доставките: „ Много ви благодаря! “Старлинк ” поддържа нашите градове свързани и службите за незабавна помощ избавят животи! “ По-късно президентът Зеленски също разгласи пред обществеността, че интернет се употребява в „ разрушени градове “.

Дори беше оповестена фотография на локални поданици с телефони в ръце, заобикалящи антената на терминала. Това е агитация на доста ниско равнище. Първо, би трябвало да стоите не до антената, а до рутера. Второ, в случай че стоите до антената, в противен случай, това пречи на приемането на сигнала.

Само няколко седмици по-късно историята за мирното потребление на “Старлинк ” стартира постепенно да се разпада. Украинските военни започнаха да приказват за потреблението на терминалите, потреблението на терминалите беше показано на видео, благодарение на “Старлинк ” командирите на “Азов ”, блокирани от съветските войски в “Азовстал ”, се свързваха.

Освен това още през април “Вашингтон Пост ” разгласява публикация, в която се показва, че доставката на терминали за Украйна не е единствено концепция на “СпейсЕкс ”. Оказва се, че както американското държавно управление, по този начин и Министерството на защитата на Съединени американски щати са помогнали с пари по този въпрос. Според оповестени данни в Украйна са доставени към 5000 терминала, всеки от които коства 1500 $. От тях Американската организация за интернационално развиване е платила на “СпейсЕкс ” 1333 терминала (впоследствие информацията с броя е изтрита). В резултат на това „ филантропичната “ помощ на “СпейсЕкс ” доста бързо се трансформира във военна, за което международните медии не се свениха да пишат.

Светът на бизнеса не харесва това доста. По предписание огромните компании се пробват да не блестят непосредствено в такива обстановки. Никога няма да чуете, че “Бойнг ” или “Локхийд Мартин ” са решили да оказват помощ на Украйна с един или различен тип оръжие, несъмнено, против пари. Всяка сходна обстановка се „ узаконява “ благодарение на Министерството на защитата или други държавни организации. Никой не свети непосредствено, за разлика от “СпейсЕкс ”, която изпадна в доста деликатна обстановка с терминалите си.

И в този момент стана известно, че “СпейсЕкс ”отказва да достави на Украйна нови терминали и да обезпечи безвъзмездна поддръжка за останалите. Какви могат да бъдат аргументите за това решение?

Действия в общественото поле

“СпейсЕкс ” си сътрудничи с Пентагона отдавна и тясно. Мъск удостовери това няколко пъти и не го държи в загадка. Това са изстрелванията на американски военни галактически кораби и даже взаимни учения за потребление на “Старлинк ” за изпитване на перспективната “Напреднала система за ръководство на борбата ”, която ще свърже въздушните, морските, наземните и галактическите активи на Пентагона.

И в случай че Илън Мъск искаше да договаря с Пентагона за заплащането на “Старлинк ” и ставаше въпрос единствено за пари, тогава той несъмнено имаше всички благоприятни условия за това. И най-вероятно в началото той се опита да позволи случая „ безшумно “. Уви, нещо се обърка. Възможно е Мъск да се е натъкнал на тежко неразбирателство от страна на Пентагона.

И тъкмо тук казусът незабавно стана обществен. Писмото изненадващо бързо „ изплува “ в Си-Ен-Ен, а самият Мъск не млъкна и стартира да разяснява обстановката в “Туитър ”.

Тоест “СпейсЕкс ” най-малкото желае обстановката да се знае и даже притегля вниманието към нея. Компанията трябваше да излезе „ отвън бизнеса “, прехвърляйки обстановката в статута „ ние единствено доставяме съоръжение “, всичко останало е било единствено самодейност на Министерството на защитата на Съединени американски щати.

П ет аргументи

Първата и най-логична причина за протичащото се е промяната на статута на територията. Четири района са станали съветска територия, макар че не всички признават това. Независимо от това, едно е да осигуриш сателитни връзки в страна с разрешението на нейния президент и напълно друго е да го направиш в непозната страна.

Да започнете да свивате честоти в непозната страна или да се пробвате да осигурите връзка без разрешението на държавното управление на друга страна е на практика мотив за война. По същия метод, по който инспекторските спътници в космоса могат да се приближат допустимо най-близо до галактическия транспортен съд на друга страна, само че в никакъв случай да не се сблъскат или да ги повредят - това може да бъде доста съществено обвиняване.Следователно Мъск, спомняйки си, че “Старлинк ” е огромен интернационален бизнес, в действителност не желае да бъде упрекнат в опълчване на връзките на територията на друга страна.

Втората допустима версия към този момент е малко тайна. От първия ден на доставките на “Старлинк ” в Украйна, Мъск приказва няколко пъти за опити за „ смазване на сателитния сигнал “ от съветската войска. Напоследък международните медии приказват за съществени информационни проблеми на терминалите на “Старлинк ”.

Една от аргументите за това може да е противодействието на съветските сили за радио-електронна битка. Ако това се случи и съветските военни се научиха да потискат работата на спътниците “Старлинк ”, тогава това също може да не е най-хубавият поврат на събитията за “СпейсЕкс ”. В подобен случай решението да се дистанцират от обстановката или да спрат да поддържат “Старлинк ” под прикритието на финансови проблеми може да бъде разумно решение.

Има доста разновидности за случилото се и към момента има доста малко действителна информация, която да се каже сигурно. Като вид може да бъде прост финансов проблем. Към днешна дата към 20 000 устройства “Старлинк ” са дарени на Украйна. “Си-Ен-Ен ” написа, че това е коствало на “СпейсЕкс ”80 милиона $ и ще надвиши 100 милиона $ до края на годината. Дори като се вземе поради очевидно повишената цена на терминалите ( “СпейсЕкс ” споделя към 1500 $ на брой), сумата е много огромна.

В допълнение, още една елементарна, само че добра причина не може да бъде отхвърлена. Илън Мъск е човек и във връзка с личността предприемачът е доста по-близо до компютърните фанатици, в сравнение с до служителите, изключително от висок сан. Той може да си разреши да изрече прекалено много, да изпуши цигара трева на обществено място. Той играе компютърни игри и, съдейки по профила му в “Туитър ”, прави това постоянно. И да, той чете мненията.

Съдейки по реакцията на Мъск, „ шитстормът “ (бурята от лайна), който „ признателните “ украинци неотдавна изсипаха върху него, когато предложи своята версия за спокойно споразумяване на рецесията, не мина без диря. Което Илън Мъск удостовери с днешния си коментар. Когато му беше напомнено, че уволненият украински дипломат в Германия Андрей Мелник е предложил на милиардера „ да отиде да се... “, Илън Мъск сподели, че помни това благопожелание и „ следва дадените рекомендации “. Сееш вятър, жънеш стихии

И в този момент какво

Какво ще се случи с тази обстановка по-нататък? Най-вероятно Пентагонът ще събере средства за заплащане на новите терминални системи “Старлинк ”. Като се има поради какъв брой пари Съединени американски щати към този момент са похарчили за поддържане на войната в Украйна, не би трябвало да се мисли, че няма да има още стотици милиони долари за широколентов достъп до интернет за ВСУ.

Тук си коства още веднъж да напомним по какъв начин сателитният достъп до интернет, който доста специалисти не одобряваха на съществено преди няколко години, стана на практика най-важната помощ за украинската войска.

Оказа се, че интернет на бойното поле е съвсем по-голям от обезпечаването на гласови връзки. Достъпът до интернет значи връзка, опция за изпращане на предпазена информация и приемане на значими файлове. Това е опцията за приемане на информация от отдалечени видеокамери, работа с дронове на огромни дистанции, дистанционно управление и още доста, доста разнообразни случаи на потребление.

И в случай че някой каже, че „ Интернет е единствено за галене “, най-вероятно този човек е малко по-назад от действителната обстановка. И нека обстановката със “Старлинк ” да отвори очите ни за обстановката: Русия и съветската войска в частност просто се нуждаят от лична система за широколентов достъп до интернет. И както знаете, най-хубавият метод да противодействате на такава система е да създадете своя лична, по-удобна и съвършена. Още повече, че е нужна незабавно.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР