Сателитните интернет комуникации са новото поле за надпревара в технологиите(снимка:

...
Коментари Харесай

Китай тества 10 Gbps сателитна комуникация


Сателитните интернет връзки са новото поле за конкуренция в технологиите
(снимка: CC0 Public Domain)

Учени от Пекинския институт по съоръжение за отдалечено наблюдаване създават сателитна лазерна информационна система с рекордни индикатори. Тя ще разреши продан на данни на разстояние над 4000 км със скорост до 10 гигабита в секунда (Gb ps ), изпреварвайки доста американската система Starlink.

Новият модул е ​​малък – с размера на „ куфар ” и тежи 12 кг. Такива характерности ще създадат допустимо слагането на лазери за предаване на данни на релативно дребни спътници, което дава обещание повсеместност на технологията, отбелязва South China Morning Post. С помощта на сходна система Китай ще може да разгърне сателитен интернет освен покрай Земята, само че и да доближи с него орбитата на Луната.
още по темата
За съпоставяне, японският лазерен информационен спътник JDRS-1, който беше пуснат през 2020 година, с цел да предава данни сред шпионски спътници, може да реализира скорости на предаване до 1,8 Gbps. Американската военна лазерна галактическа информационна система дава обещание до 2028 година сателитни канали със скорост 1 Gbps.

Илон Мъск отива още по-далеч в упоритостите си. Неговата компания Starlink има намерение да усили скоростта на лазерните сателитни връзки до 10 Gbps в дълготраен проект. В момента скоростта на предаване на данни от спътниците Starlink се приближава до 1 Gbps.

За да реализират пробив в скоростта на предаване на данни посредством лазер и спътници, китайските учени употребяват „ неверния ” метод. Вместо обичайното монохромно (кохерентно) лазерно излъчване, те залагат на некохерентен източник на светлина. Учените са създали също технология за предаване без референтен лъч, което доста форсира насочването на лазерната информационна система към случайна част от небето.

Източникът на лазерна светлина в китайската информационна система е 3 W полупроводников лазер. Това е като панацея за сателитните системи, захранвани с лимитирана мощ.

Оптичната система се базира на 80-милиметров телескоп, инсталиран върху особено проектирана въртяща се рамка със стабилизация, направена с 3D щемпел. Телескопът е модифициран по подобен метод, че светлината се усилва още преди да попадне на датчиците, което оказва помощ за повишение на чувствителността на системата.

Китайските учени са тествали новия лазерен информационен комплекс в наземни условия. Все още не е ясно по кое време ще стартират опитите в действителни условия, в космоса.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР