Сателитни снимки и изкуствен интелект се използват от учени, за

...
Сателитни снимки и изкуствен интелект се използват от учени, за
Коментари Харесай

Учени броят слоновете от космоса с изкуствен интелект

Сателитни фотоси и изкуствен интелект се употребяват от учени, с цел да преброят слоновете в Африка, заяви Би Би Си.

Първоначално облиците на сателитните фотоси наподобяват на сиви петна в гора от огромни зелени петна, само че при по-внимателно вглеждане се схваща, че сивите петна са слонове, които се разхождат сред дърветата.

Технологията ще разреши проучване на хабитат на слонове с повърхност от 5000 квадратни километра в границите на един слънчев ден, съобщи Българска телеграфна агенция.

Преброяването се прави благодарение на компютърен логаритъм, подготвен да разпознава слонове в друга среда и на друг декор.

"Предоставяме на логаритъма образци и му споделяме - това е слон, а другото не е слон ", изяснява доктор Олга Исупова от университета в Бат. "Така можем да обучим машината да разграничава дребни елементи, които не бихме забелязали с просто око ".

Учените в началото следили Националния парк "Адо Елефант " в Република Южна Африка. "Там има доста слонове, региони с гъста растителност и савана ", сподели доктор Айла Дюпорг, експерт по запазване на биоразнообразието в университета на Оксфорд. Според нея мястото е уместно за експериментиране на сходен способ на проучване. "Организациите по запазване на биоразнообразието към този момент демонстрират интерес да употребяват технологията вместо наблюденията със аероплан ", сподели още тя.

Според учените технологията може да се употребява против бракониерството. "Когато можете да заснемете тези фрагменти от космоса, не е нужно да имате хора на място, което е изключително потребно, изключително във времето на пандемията ", сподели доктор Дюпорг.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР