Сателитни чинии и климатици загрозяват повечето паметници на културата в

...
Сателитни чинии и климатици загрозяват повечето паметници на културата в
Коментари Харесай

Климатици и сателитни чинии грозят паметници на културата в София

Сателитни чинии и климатици загрозяват множеството монументи на културата в столицата.

Законът за запазване на културното завещание постоянно се нарушава, само че няма кой да глоби нарушителите, които постоянно са държавни и общински институции.

За слагането на всяко едно външно тяло върху фасадата на монумент на културата притежателят би трябвало да получи единодушието на Министерството на културата.

52 климатика има на постройката на Столичната библиотека, нито един от тях обаче не е координиран по законоустановения ред.

В Столичната община нямат отговор за какво е по този начин - климатиците били поставени преди 10 години.

Сега с идния ремонт на постройката този проблем ще бъде решен, увери Ангел Иванов, основен специалист в дирекция „ Култура” на Столичната община.

От министерството признават, че надзор се прави основно по сигнал. Така никой не е ревизирал Софийския университет за сателитна паница, която от години даже не се употребява.

Гледката като тази обаче се набиват в очите на туристите. Според архитектите главното средство в композицията на сходни здания се назовава " ритмично периодично повтаряне ".

“Подобен метод не търпи външни тела, не търпи непознати тела и проваля целия план. На една хубава каменна фасада не можеш да й сложиш бляскав метал”, разяснява проектант Мирослав Кръстев.

Очевидното решение е климатиците да се инсталират на покрива.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР