Сателитната интернет услуга Starlink е подобрена за нуждите на правителствените

...
Коментари Харесай

SpaceX обяви защитена Starlink услуга за правителствата


Сателитната интернет услуга Starlink е усъвършенствана за потребностите на държавните служби
(снимка: Starlink)

След като популяризира сполучливо по целия свят услугата за сателитен интернет Starlink, американската компания SpaceX разгласи предпазена версия Starshield, ориентирана към държавните организации в отговор на по-строгите им условия за сигурността на излъчените данни.

Новата услуга Starshield употребява същите технологии като общоприетата Starlink, само че е предпазена с някои спомагателни функционалности. Въпреки че Starlink ползва криптиране от край до край при прехвърлянето на данни, версията за държавните управления предлага „ спомагателни криптографски благоприятни условия с висока степен на сигурност “ при обработка и предаване на чувствителни данни.

Освен това Starshield е в положение да поддържа „ спътници със звукова система ” – евентуално става въпрос за шпионски спътници, отбелязва Extremetech. Нещо повече, SpaceX възнамерява за създаде персонализирани варианти за държавни клиенти, в това число спътници с „ потребни товари “.

Платформата Falcon 9 също е детайл от системата Starshield – ракетата от дълго време е сертифицирана за осъществяване на секретни задачи, предоставени от държавното управление на Съединени американски щати. SpaceX твърди, че може да създаде спомагателни системи Starshield „ от нулата “, с цел да отговори на потребностите на клиентите. Така да вземем за пример, Starshield поддържа мрежова интеграция на съществуващи държавни спътници, употребявайки междусателитни лазерни информационни системи.
още по темата
Като се има поради, че Пентагонът към този момент интензивно употребява услугите на SpaceX, компанията евентуално разчита на интерес към Starshield от държавното управление на Съединени американски щати. В същото време не е изключено достъпът до системата да бъде възложен и на други страни.

Повечето от технологиите, заложени в Starshield, обаче са предмет на регламента ITAR (Международен трафик на оръжия) – система, построена от американските управляващи, която лимитира износа на отбранителни технологии. Въпреки че SpaceX е частна компания, малко евентуално е тя да може да предлага специфични услуги на други страни като Русия или Китай.

Все още не е известно дали за цялостното действие на системата ще са нужни новите спътници Starlink v2 – в случай че е по този начин, държавните служби на Съединени американски щати ще би трябвало да изчакат за услугата. Starlink получи позволение от FCC да изстреля 7500 спътника от последващо потомство, само че те ще би трябвало да употребяват Starship, който към момента е в развой на разработка, с цел да ги изведе в орбита.

Все отново някои от функционалностите на Starshield сигурно могат да се извършват от към този момент работещи спътници Starlink от първо потомство. Освен това Starlink v1 се появи на уеб страницата на SpaceX и евентуално скоро ще бъде подготвен за потребление.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР