Сателитите от комуникационната мрежа на ЕС ще се разположат на

...
Коментари Харесай

ЕС планира собствена сателитна мрежа за 6 милиарда евро


Сателитите от информационната мрежа на Европейски Съюз ще се разположат на ниска околоземна орбита
(снимка: ESA)

До 2027 година Европейският съюз ще разполага със лична мрежа от телекомуникационни спътници. Европейският парламент и страните от Европейски Съюз към този момент се съгласиха да дадат зелена светлина на плана за сателитната мрежа IRIS2 (Инфраструктура за резистентност, взаимно свързване и сигурност посредством сателити).

Проектът се прави оценка на 6 милиарда евро. Европейски Съюз има намерение да влага в него €2,4 милиарда, а останалите €3,6 милиарда ще дойдат от частни компании и Европейската галактическа организация (ESA).

Очаква се 30% от инфраструктурата да бъде построена от европейски стартъпи. В резултат на това Европейският съюз ще получи своя лична предпазена галактическа информационна система.

За първи път проектите за създаване на телекомуникационна сателитна мрежа в Европейски Съюз бяха оповестени през януари т.г., а с началото на събитията в Украйна Европа стартира да обръща от ден на ден внимание на плана.
още по темата
Според изказване на Европейския парламент, „ IRIS2 ще обезпечи суверенитета и автономията на Съюза, гарантирайки по-малка взаимозависимост от трети страни “.

Основната цел на програмата е да обезпечи предпазен достъп до интернет за държавните служби (включително отбраната) в сериозни обстановки – от хакерски атаки до естествени бедствия, които унищожават наземни линии.

Освен това спътниците ще обезпечат широколентов достъп до места в Европа и цяла Африка, където към момента няма интернет. Според някои известия, става дума за обезпечаване на връзки и в Арктическия район.

„ За първи път Европейският съюз ще получи своя лична сателитна група, по-специално в ниски околоземни орбити, на нова граница за телекомуникационните спътници “, споделят евродепутатите.

IRIS2 ще добави съществуващата навигационна система Galileo и мрежата за наблюдаване на Земята Copernicus, които работят от края на 90-те години.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР