Сателитът PhiSat-1 ще помогне на учените да извършват по-бързо редица

...
Сателитът PhiSat-1 ще помогне на учените да извършват по-бързо редица
Коментари Харесай

Пуснаха в орбита спътник с изкуствен интелект


Сателитът PhiSat-1 ще помогне на учените да правят по-бързо редица проучвания
(снимка: ESA)

Наскоро в хелиосинхронна орбита е изведен спътникът PhiSat-1. Той е оборудван с първия по рода си хардуерен AI ускорител, оповестиха от Европейската галактическа организация (ESA).

Сателитът се отличава с хиперспектрална камера с висока разграничителна дарба и образован блок за обработка на образна информация (VPU) на база Intel Movidius Myriad 2, който се употребява в доста смарт камери и даже в най-елементарните, евтини безпилотни самолети.

Процесорът е нужен за обработка на огромно количество информация от камерата. Поради облаците, над 60% от повърхността на Земята нормално не са подобаващи за наблюдаване, а данните от камерите на вятъра се изпращат до откривателите по скъпи информационни канали.
още по тематиката
Сателитът PhiSat-1 ще проучва без значение данните, идентифицирайки и премахвайки облачните изображения, с цел да освободи честотната лента и да спести време на учените.

Сателитът може също по този начин да открива горски пожари, противозаконни кораби или екологични бедствия в океаните, да записва степента на влага в почвата върху земеделските земи и да следи дебелината и скоростта на.

След тестване на спътника с процесор от Intel, Европейската галактическа организация разгласи основаването на първия по рода си хардуерен ускорител за изкуствен интелект, предопределен за наблюдаване на земната повърхнина и обработка на изображения непосредствено на орбиталния сателит.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР