Сателитът на НАСА CAPSTONE CubeSat е вече в орбита около

...
Сателитът на НАСА CAPSTONE CubeSat е вече в орбита около
Коментари Харесай

НАСА вече има сателит около Луната, стъпка напред към станция в орбита

Сателитът на НАСА CAPSTONE CubeSat е към този момент в орбита към Луната, оповестиха от американската галактическа организация, с което човечеството е една стъпка по-близо до галактическа станция към единствения ни сателит.

Орбитата на CAPSTONE е значима, защото от НАСА се надяват да е подобаваща и за идната част от плана Artemis. А точно - станцията Lunar Gateway, която ще служи като информационен хъб, научна лаборатория, леговище за кратковременен престой на астронавти, и склад за роувъри и други роботи.

Новият спътник би трябвало да тества дали орбитата е задоволително постоянна, затова ще направи общо три маневри за да я уточни в идващите 5 дни.

Другите детайли на плана " Артемис " се бавят - чака се Артемис-1 да излети този уикенд след дълга серия отсрочени полети. Неговата задача е проста- тестване на всички ракетни и галактически системи, влизане в орбита, стартиране на 10 спътника и връщане на капсулата " Орион " на Земята. Основната цел е да се съберат значими данни за идващите задачи - чака се Артемис 2 да прати хора в орбита към Луната, а Артемис 3 да заведе за пръв път от половин век човешки същества на лунната повърхнина.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР