Сателитът ERS-2 с тегло над два тона ще падне на

...
Сателитът ERS-2 с тегло над два тона ще падне на
Коментари Харесай

Неуправляем сателит с тегло над два тона ще падне на Земята до часове

Сателитът ERS-2 с тегло над два тона ще падне на Земята тази нощ. Съобщава се, че устройството ще навлезе в атмосферата на нашата планета на 21 февруари 2024 година, като по-голямата част от него ще изгори в атмосферата.

Не се знае къде тъкмо ще попаднат неизгорелите елементи.

Сателитът за наблюдаване ERS-2 беше изстрелян на 21 април 1995 година от Куру и остана в орбита към 30 години. По това време това е най-модерната инсталация на европейските учени.

ERS-2 беше в слънчева синхронна орбита на височина от почти 800 км и събираше информация за полярните шапки на планетата, както и за океаните и земната повърхнина, и наблюдаваше естествени бедствия.

През 2011 година е взето решение спътникът да бъде изваден от орбита. След като извърши серия от маневри и най-сетне изчерпа горивото, спътникът стартира постепенно да се спуска към Земята - това втурване беше планувано да отнеме 15 години.

 Сателит

Учените от ESA следиха по-нататъшната траектория на ERS-2.

Според последните калкулации апаратът ще навлезе в земната атмосфера почти в 20:53 UTC или 22:53 българско време на 21 февруари.

Грешката във времето е към седем часа и половина.

 Сателитна траектория

Също по този начин е невероятно да се каже тъкмо къде ще падне устройството и каква част от него ще изгори в атмосферата. Някои части обаче към момента ще могат да доближат повърхността на планетата и най-вероятно ще паднат в океана.

Учените акцентират, че тези елементи са безвредни и нерадиоактивни.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР