Състоянието на отбранителните способности на българските въоръжени сили позволява изпълнението

...
Състоянието на отбранителните способности на българските въоръжени сили позволява изпълнението
Коментари Харесай

Докладът за Въоръжените сили: Остаряло въоръжение и недокомплект в армията

Състоянието на отбранителните качества на българските въоръжени сили разрешава осъществяването на дилемите по задачите, произлизащи от конституционните им отговорности, само че с ограничавания по време и размер на изпълняваните задания. Основните фактори, влияещи отрицателно върху положението на отбранителните качества, са остаряло и неизправно въоръжение, техника и положението на окомплектоването на формированията с персонален състав. Това се показва в отчета за положението на защитата и въоръжените сили на България през 2019 година, признат в Народното събрание.

Първи с рецензиите за недокомплекта и незадоволителната рационализация започнаха от лявата съпротива. " Българската войска марширува на едно място " , заключи депутатът от комисията по защита Николай Цонков от Българска социалистическа партия.

" Не съм склонен с Цонков ", отвърна Валентин Радев от ГЕРБ. Той посочи, че някъде другаде се крие повода за това, откакто ръководещите подвигнаха с 3 година възрастта за военнослужещите, а заплатите бяха нараснали с по 10% към този момент втора година поред. " Недокомплект от 26% за Сухопътните войски, които са гръбнакът на армията, доста е. Но по едно време се говореше армията да е 28 000 щика. Нещо не се получава. Може пък да се окаже, че не ни трябват толкоз щикове ", означи Радев.

" Аз не бих желал да се съглася, че в отчета нищо не се трансформира, тъй като той може би наподобява на предходните отчети от преди 3 години, които министър Каракачанов и неговото министерство внасят. Защото за трета поредна година усилваме заплатите на хората под пагон с 10% ", опонира на Българска социалистическа партия и Милен Михов от Вътрешна македонска революционна организация.

" България в последните 150 години е имала един единствен съдружник и той се назовава българската войска. Казвам това, с цел да подчертая смисъла на тематиката ", уточни националният представител. И подсети, че през днешния ден в света войните не стартират по обичайния метод, когато нападателят кавалерски афишира ден и час на офанзивата. Днес България отделя 1,61% от Брутният вътрешен продукт за защита, а през 2000 година процентът е бил 2,7 от Брутният вътрешен продукт, подсети още зам.-председателят на Вътрешна македонска революционна организация.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР