Състоянието на мостовете в страната ще бъде проверено, за да

...
Състоянието на мостовете в страната ще бъде проверено, за да
Коментари Харесай

Започва проверка на всички мостове в страната

Състоянието на мостовете в страната ще бъде тествано, с цел да бъдат разпознати характерните проблеми по тях и да се потърси оптимално бързо решение. Това съобщи министър председателят акад. Николай Денков от трибуната на Народното събрание през днешния ден. Той изиска чуване пред депутатите в Деня на народен печал, с цел да показа правилна информация за дейностите на държавното управление по време на наводненията по Южното Черноморие. Природното злополучие лиши живота на четирима души. Трима от тях починаха при сриването на моста в Царево.

Министърът на районното развиване и благоустройство Андрей Цеков към този момент разпореди на ръководителя на Агенция " Пътна инфраструктура “ да провежда инспекции на мостовите уреди и да приготви отчет в период до 45 дни.

" Реакцията на страната беше мигновена. Валежите започнаха през нощта и още на сутринта, преди да бъде оповестено бедственото състояние, на място бяха 11 екипа на " Пожарна сигурност и отбрана на популацията “ с 35 чиновници и два екипа водолази. Те започнаха незабавно да изтеглят застрашените хора “, съобщи министър-председателят във връзка рецензиите, че страната е реагирала късно. От първия ден институциите работят в цялостен синхрон между тях и обстановката поетапно се възстановява. Служители на Агенцията за общественото подкрепяне спомагат на потърпевшите за попълване на заявки за еднократна помощ до 1512 лева Освен за нея, хората могат да аплайват и за спомагателни до 2500 лева за закупуване на развалени от бедствието електроуреди и друго имущество. От първия ден на бедствието Българската войска е в подготвеност и оказва поддръжка, съгласно потребностите на спешния щаб в Царево. Беше употребена високопроходима техника, с цел да се превозят храна и вода до районите, отцепени поради наводненията. Пътищата бяха обезпечени с защита, с цел да не се рискува животът на хората, които потеглят да пресичат през наводнените пътни артерии.

Електричеството и водоподаването в бедстващите райони към този момент са възобновени. Пречиствателната станция в Царево работи, само че водата към момента може да се употребява единствено за битови потребности. " С помощта на БЧК и армията е доставена всякъде и питейна вода “, увери акад. Денков. Вчера стартира подготовката за създаване на краткотраен мост при Царево, по който ще се пренасочи трафикът от опустошения мост към Варвара. Общо 12 моста би трябвало да бъдат поправени. За момента оценката на вредите възлиза на към 30 млн. лева Сумата е налична във фонда за бедствия и повреди. " Въпрос на добра организация от институциите е да успеем оптимално бързо да изправим нарушената инфраструктура и хората да възстановят естествения си темп на живот “, сподели министър-председателят.

Междуведомствена експертна комисия, образувана през днешния ден със заповед на премиера, би трябвало да огледа вредите и в 14-дневен период да показа отчет с главните аргументи за нещастието в община Царево и рекомендации за отбягване на сходни нещастия в бъдеще. " Моят метод като министър-председател е да определям проблемите на база същински данни, с цел да могат да се вземат устойчиви решения “, сподели акад. Денков.

Той опроверга изказванията, че язовирите – " Хаджи Яне “ и " Потурнашки ", които са в непосредствена непосредственост, са с откъснати страни. Те са минали през механически прегледи на 23.06.2023 година Сега по тях има провали вследствие на наводнението от последните дни. Водата от двата язовира ще бъде напълно източена, с цел да бъдат ремонтирани язовирните стени и да се предотврати допустимо следващо злополучие.

360 речни сектора на територията на страната ни са с понижена проводимост на водата, заплашват живота на популацията и са с висок приоритет за финансиране, заяви пред депутатите министър председателят. Той цитира отчет от служебния министър на околната среда и водите Росица Карамфилова, постъпил в Министерския съвет на 13.10.2022 година Седем от тези сектори са в община Царево, само че единствено за един са обезпечени средства за ремонт - този в село Кости. " През декември 2022 година и април 2023 година служебното държавно управление отпуска над 60 млн. лева за 93 обекта за попречване, преодоляване и превъзмогване на бедствия. С тези средства са финансирани единствено 10 от посочените 360 рискови сектора в този отчет. Проблемът е разпознат, само че той изисква съществено финансиране и време, с цел да бъдат обезопасени тези 360 обекта, доколкото е допустимо “, съобщи министър председателят.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР