Състоянието на милиардерите от Силициевата долина се е влошило през

...
Състоянието на милиардерите от Силициевата долина се е влошило през
Коментари Харесай

2022 г. е пагубна за богатството на технологичните милиардери

Състоянието на милиардерите от Силициевата котловина се е влошило през 2022 година, до момента в който цените на акциите на международните софтуерни колоси внезапно спадат.

Ето някои от най-засегнатите от тазгодишния спад на софтуерните акции, подбрани от Агенция Франс Прес.

Илон Мъск

След като стана най-богатият човек в света през 2021 година, повече от половината чисто благосъстояние на шефа на Tesla и SpaceX се изпари тази година, което изстреля френския магнат за първокласни артикули Бернар Арно на първото място.

Мъск загуби 140 милиарда $ през 2022 година заради срутва на цената на акциите на Tesla, като общото му чисто положение възлиза на 130 милиарда $, съгласно показателя на най-богатите хора в света на Блумбърг.

Някога любим на вложителите на Уолстрийт, в този момент бъдещето на компанията за електрически коли е под въпрос, откакто Мъск купи Twitter за 44 милиарда $, което доста наблюдаващи считат за скъпо разпръскване. Мъск значително финансира изкупуването на Twitter като разпродаде акции на Tesla, което докара до още по-стръмно рухване на цената на акциите.

Марк Зукърбърг

Основателят на Фейсбук вложи всичките си старания в популяризирането на така наречен метавселена, само че вложителите не са толкоз уверени, че светът скоро ще стане напълно виртуален.

Цената на акциите на Meta, компанията майка на Фейсбук, падна стремглаво през 2022 година

Липсата на доверие от страна на Уолстрийт отряза 81 милиарда $ от положението на Зукърбърг, оставяйки го на 44,4 милиарда $ към 28 декември.

Meta се сблъска със мощната конкуренция на пробивното приложение TikTok и - сходно на противника си Гугъл - е измъчвана от тъмен рекламен пазар, защото международната стопанска система е изправена пред спад на фона на високата инфлация.

Джеф Безос

След като се отдръпна от поста основен изпълнителен шеф на Amazon през юли 2021 година, Безос посвети огромна част от времето си на създаването на планове за проучване на космоса посредством своята компания Blue Origin.

Състоянието му обаче остава мощно обвързано с цената на акциите на колоса в онлайн търговията, която през 2022 година е спаднала с повече от 49%.

Безос е изгубил повече от 86 милиарда $ тази година с оставащо положение, оценено на 106 милиарда $.

През ноември 58-годишният бизнесмен и притежател на „ Вашингтон пост “ също по този начин съобщи пред CNN, че възнамерява да подари по-голямата част от благосъстоянието си за щедрост през живота си.

Лари Пейдж и Сергей Брин

Двамата създатели на Гугъл не са отпред на компанията от 2019 година, само че остават членове на управителния съвет на компанията майка Alphabet, която има и дъщерни сдружения в региона на опазването на здравето, изкуствения разсъдък и други. Цената на акциите на Alphabet е спаднала с 39% от януари насам, осъдена от намаляващите доходи от онлайн реклама и засилената конкуренция от страна на Apple и Amazon.

Богатството на Пейдж е намаляло до 46,1 милиарда $, а това на Брин - до 44,8 милиарда $. Те към момента са 10-тият и 11-тият най-богат човек на планетата, съгласно Блумбърг.

Джан Имин

Китайският милиардер е изключение от софтуерния неуспех на събратята си. Основателят на компанията Bytedance, притежател на TikTok, е нараснал положението си с 10,4 милиарда $ през 2022 година

Нетното му положение от 55 милиарда $ го прави втория най-богат човек в Китай и 23-ия най-богат човек в света.

Но за TikTok се обрисуват буреносни облаци, защото във Вашингтон се ускорява политическият напън по отношение на обвиняванията, че големият триумф на приложението за шерване на видеоклипове прави Съединените щати уязвими за Китай, управителен от Комунистическата партия. Федерални чиновници към този момент не разрешиха TikTok на държавни телефони и съгласно информацията обмислят дали да принудят Bytedance да продаде американската версия на приложението. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР