Състоянието на Илон Мъск е намаляло с почти 62 млрд.

...
Състоянието на Илон Мъск е намаляло с почти 62 млрд.
Коментари Харесай

Колко загубиха най-богатите през последните 6 месеца?

Състоянието на Илон Мъск е намаляло с съвсем 62 милиарда $. Джеф Безос пък трябваше да се раздели с към 63 милиарда $. При Марк Зукърбърг понижението пък бе съвсем на половина, оповестява Bloomberg, цитира investor.bg.

Най-богатите 500 индивида в света са изгубили общо 1,4 трилиона $ през първата половина на годината - впечатляващ спад, който е и най-резкият за първо полугодие при милиардерите.

Това е доста разминаване по отношение на предходните две години, когато благосъстоянията на милиардерите се разраснаха на фона на невижданите тласъци на държавни управления и централни банки поради коронавирусната пандемия.

Но откогато централните банкери започнаха да усилват лихвените проценти в опит да преборят инфлацията, някои от най-поскъпналите акции – и милиардерите, които ги имат – започнаха бързо да губят позиции. Така да вземем за пример Tesla Inc. регистрира най-лошото си тримесечие в историята през месеците до юни, а акциите на Amazon.com Inc. се сринаха с най-вече от „ дотком “ взрива насам.

И въпреки загубите да са обилни за най-богатите, те съставляват единствено дребна крачка към намаляването на международното неравноправие.

Собственикът на Tesla към момента е най-богатият човек в света с 208,5 милиарда $, а вторият след него Безос разполага с 129,6 милиарда $, демонстрира показателят на милиардерите на Bloomberg.

Бернар Арно, най-богатият човек във Франция, е на трето място в листата със 128,7 милиарда $, следван от Бил Гейтс със 114,8 милиарда това са и единствените четирима души със положение от над 100 милиарда $ – при започване на годината десетима души бяха над тази граница, в това число Зукърбърг, който в този момент се подрежда на 17-о място в класацията с 60 милиарда $.

И въпреки всичко класата на милиардерите е натрупала толкоз огромно положение през последните години, че освен болшинството от тях могат да устоят на най-лошото първо полугодие от 70-тодини насам за показателя S&P 500, само че евентуално се пробват да сключат и преференциални покупко-продажби, споделя Торне Перкин, президент на Papamarkou Wellner Asset Management.

„ Често методът им на мислене е малко по-противоречив “, показва Перкин. „ Много от нашите клиенти търсят благоприятни условия, когато на улицата има проблем “, добави той. И това несъмнено важи през първите шест месеца за някои от елементи на света. Владимир Потанин, най-богатият човек в Русия със положение от 35,2 милиарда $, закупи позициите на Societe Generale в Rosbank по-рано през годината. Той също по този начин изкупи разделям на глобения петролен магнат Олег Тинков в цифрова банка за едвам част от това, което в миналото струваше.

Сам Банкман-Фрийд, основният изпълнителен шеф на криптоборсата FTX, купи 7,6% дял в Robinhood Markets Inc. при започване на май, откакто акциите на брокера поевтиняха със 77% от общественото си предложение предишния юли. 30-годишният милиардер също по този начин влиза и в ролята на заемодател за проблематични криптокомпании.

Но най-високопрофилното изкупуване принадлежи на Мъск, който подписа договорка за 44 милиарда $ за покупката на Twitter Inc. Той предложи да заплати 54,20 $ на акция, като в края на сесията в четвъртък оценката ѝ е 37,39 $ за акция.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР