Състоянието на двамата мъже, установени с маймунска шарка у нас,

...
Състоянието на двамата мъже, установени с маймунска шарка у нас,
Коментари Харесай

Има ли риск от епидемия от маймунска шарка у нас?


Състоянието на двамата мъже, открити с маймунска шарка у нас, се усъвършенства, оповестиха от Центъра по заразни и паразитни заболявания.

Рискът от зараза на този стадий не се смята за висок. Причината е, че маймунската вариола нормално се предава при доста непосредствен контакт.

Освен това, известна отбрана от болестта имат хората, които са ваксинирани против едра шарка – ваксина, която е била част от имунизационния ни календар до края на 70-те.

Междувременно - положението на двамата инфектирани се усъвършенства.

Преди пациентите да стигнат до болница, инфектираните са били открити в центъра за полово здраве.

„ Колеги бяха помислили, че това е варицела и беше карантиниран. Другият пациент го съветвах персонално - той беше много обезпокоен. Беше си сложил самичък диагнозата, тъй като е доста осведомен “, сподели Елена Биринджиева.

Тя добави, че и двамата пациенти се усъвършенстват, и че с цел да се заразиш, е необходим непосредствен физически контакт.

„ Аз работя повече от 20 години за ХИВ и там стигмата е голяма. Сега виждам, че като снежна топка стартира същият резултат. Апелирам да не се изпада в суматоха “, съобщи Елена Биринджиева.

„ Инфекциозните заболявания не сортират нито пол, нито народност, нито континент, нито избрана група хора “, означи доцент Любомира Гломб.

Типичните признаци са общо неразположение и характерен обрив, който се появява от 1 до 3 дни след началото на недоволствата. Той стартира като зачервено леке.

„ В рамките на същия ден се трансформира в надигната пъпка, по-късно се трансформира в мехурче, което потъмнява. В обривния интервал човек е инфектиран до излющване на последната коричка “, изясни доцент Гломб.

Съмнителните проби се изследват в Центъра по заразни и паразитни заболявания.

„ Пробите дойдоха при нас при започване на седмицата. Няма капацитет за разрастване на пандемия, както стана със SARS CoV-2, само че здравните управляващи би трябвало да бъдат под внимание “, доцент Стефка Крумова.

Вирусът има два разновидността - по-лек и по-тежък. В момента се популяризира по-лекия от двата. Инфектираните в международен мащаб са над 3000. До този миг не е известно да има смъртни случаи.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР