Състоянието на британския писател Салман Рушди остава много тежко, след

...
Състоянието на британския писател Салман Рушди остава много тежко, след
Коментари Харесай

Салман Рушди е на апаратно дишане, нападателят му е арестуван

Състоянието на английския публицист Салман Рушди остава доста тежко, откакто беше атакуван преди да изнесе лекция в Шътокуа, щата Ню Йорк. Нападателят е арестуван. Той е разпознат като Хади Матар на 24 години от Ню Джърси. Мотивите му за офанзивата към момента не са ясни.

" Новините не са положителни ", събщи сътрудникът на Салман Рушди след интервенцията.

Писателят е на апаратно дишане. Той не може да приказва. Има възможност да загуби едното си око. Засегнат е и чернияТ му дроб, прекратени са и нерви на ръката му.

Нападението стана в препълна зала в института Шътокуа, на към 1 час път от Бъфало. Мястото е определяно като съвършено за усамотение през лятото и за просветителни цели. Рушди трябвало да изнесе лекция за значимостта преследваните писатели да работят.

" Бяхме на петия ред. Салман Рушди дойде и седна. Хората ръкопляскаха. Водещият стартира да показва събитието. Тогава един мъж стана и отиде на подиума. Помислихме си, че ще настройки микрофона. Всичко се случи толкоз бързо. Наръга го с нож няколко пъти. Първият удар беше по врата. Започна да тече кръв. Веднага изтичахме на сцената. Много хора се пробваха да оказват помощ и да заловен мъжа. ", споделя очевидка на нападението.

Нападателят е имал пропуск за лекцията. Според полицията той е работил самичък. Претъсрено е жилището му, само че към момента не се оповестяват претекстовете за нападението.

" Наистина не си представяхме, че Салман Рушди ще бъде атакуван, до момента в който е в Съединените щати. ", споделя Кларис Шариф, програмен шеф на PEN America.

Повече от 30 години, откогато Рушди написва " Сатанински строфи " против него има смъртни закани.

" Това е човек, който е прекарал десетилетия, казвайки истината. Човек, който не се е страхувал, макар заканите, които са го преследвали през огромна част от живота му. ", споделя Кейти Хокул, губернатор на Ню Йорк.

През 1989 аятолахът на Иран издава фетва, която осъжда писателя на гибел и дава обещание премия от 3 милиона $ за убийството му. За Рушди следват 10 години, в които той би трябвало да се укрива.

Сегашните управляващи в Иран се дистанцират от фетвата, само че заканите против писателя не престават. През 2012 иранска религиозна фондация усили премията до 3 милиона и 300 хиляди $.

Роденият в Индия, Салман Рушди е английски и американски жител. Определя се като безбожник. Винаги е заявявал, че това, в което има вяра, е свободата на изложение. Новият му разказ би трябвало да излезе през февруари 2023 година.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР