Състоянието на българската демокрация продължава да се влошава, става ясно

...
Състоянието на българската демокрация продължава да се влошава, става ясно
Коментари Харесай

Фрийдъм хаус: Демокрацията в България продължава да запада

Състоянието на българската народна власт продължава да се утежнява, излиза наяве от оценката на неправителствената организация " Фрийдъм хаус ", която разгласява в сряда годишния си отчет за положението на страните в преход в Европа и Азия. Общата оценка за демокрацията в България спада от 3.36 пункта през предходната година до 3.39 през тази. По скалата на " Фрийдъм хаус " изцяло демократична е страна с оценка 1, а изцяло недемократичните страни се правят оценка със 7.

Причината за спада е утежняването на положението на локалното самоуправление (спад от 3 пункта до 3.25). " Фрийдъм хаус " прави оценка отрицателно трупането на от ден на ден задължения от доста общини, изключително в по-бедните селскостопански региони, които изпадат във все по-голяма взаимозависимост от централната власт. Обедняването на общините понижава икономическите благоприятни условия за хората и им пречи да поемат нови начинания.

Всички други детайли от оценката за България остават без смяна. Най-лошо е ситуацията със свободата на медиите и корупцията – 4.25.

" Положението на самостоятелните медии в България продължи да се утежнява през годината. Дезинформацията и подправените вести се трансформират във все по-големи проблеми ", се споделя в отчета. " Фрийдъм хаус " показва, че подправените вести се популяризират на първо място онлайн.

На този декор организацията добавя, че има завръщане на натиска върху публицисти от политици и институционални артисти. Дава се образец с държанието на вицепремиера Валери Симеонов от последните няколко месеца. " Фрийдъм хаус " показва, че Симеонов е заплашил, че ще се отреже цялото европейско финансиране за бТВ и Нова телевизия. Публично Симеонов не е отправял сходни закани.

Извън това " Фрийдъм хаус " дава и позитивни оценки за някои процеси в страната. Организацията написа, че след нескончаем интервал на предварителни избори и служебни държавни управления България реализира през 2017 година прогрес в няколко основни области. Най-високо се прави оценка завръщането на политическата непоклатимост.

В разбора на организацията се показва, че ГЕРБ е " затвърдила преобладаващата си позиция ", а Българска социалистическа партия си е възстановила поддръжката след " пагубното показване " на парламентарните избори през 2014 година. Допълва се, че " продължаващата фрагментация " на обичайните десни партии е довела до " цялостното им изгубване от Народното събрание ", а националистите са съумели да станат главен сътрудник в ръководството на ГЕРБ.

" Фрийдъм хаус " прави оценка като огромен триумф във външната политика съглашението за добросъседство с Македония. За корупцията по високите етажи на властта се споделя, че продължава да бъде доста сериозен проблем, само че в това време се добавя, че толерантността към нея понижава.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР