Състезателят по вдигане на тежести Игор Сон от Казахстан, който

...
Състезателят по вдигане на тежести Игор Сон от Казахстан, който
Коментари Харесай

Олимпийски медалист получи осемгодишно наказание

Състезателят по повдигане на тежести Игор Сон от Казахстан, който завоюва бронз в категория до 61 кг на Олимпиадата в Токио през 2021 година, бе осъден за 8 години за допинг, заяви организация АП.

Федерацията по повдигане на тежести на Казахстан разгласи, че Сон е измежду шестимата състезатели на страната, които са глобени за допинг.

Още през март 2022 година стана ясно, че те са дали позитивни проби за допинг след проби, взети от казахстанските антидопингови управляващи.

Това е второ наказване за допинг в кариерата на Игор Сон, който изтърпя 7-месечна глоба през 2015 година.

Според казахстанската централа по повдигане на тежести, Сон няма да загуби олимпийския си орден.

„ Това извънсъстезателно тестване бе извършено шест месеца след интернационалните надпревари, в които тежкоатлетите взеха присъединяване, тъй че няма проблем с дисквалифицирането на резултатите им или връщането на извоюваните медали. Подчертавам това изключително по отношение на олимпийското отличие на Игор Сон “, съобщи генералният секретар на федерацията Алдияр Нуралинов.

Сон стигна до бронза в Токио с дуел от 294 кг (131 кг и 163 кг), а първенец в категорията стана китаецът Фабин Ли с олимпийски връх от 313 кг (141 кг и 172 кг - олимпийски рекорд).

Снимки: Imago
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР