Съставяне на 10-годишна национална програма с цел да се санира

...
Съставяне на 10-годишна национална програма с цел да се санира
Коментари Харесай

Общините искат 10-годишна програма за саниране

Съставяне на 10-годишна национална стратегия за да се санира целият жилищен фонд в страната . Това оферират от Националното съдружие на общините в Република България (НСОРБ), представени от БНР.

Наред с това от сдружението желаят цялостен одит на енергийните документи, Предлага се още 3-годишна стратегия, която да финансира всички планове в аварийния лист, на обща стойност над 2 милиарда лв.. Иска се и а, посочи той.

Причина за тези оферти са терзания на жители, че и саниране ще бъде направено на много по-ниски цени, без разбор дали санираните блокове реализират задачата за икономисване. Това съобщи кметът на Карлово Емил Кабаиванов.

Негативните публични реакции идват след приключването на първия стадий от програмата за саниране по Плана за възобновяване и резистентност. Излиза на напред във времето и въпросът кой ще заплаща финансовите корекции, в случай че бъдат наложени такива по плановете? за кандидатстване по втория стадий на програмата, ще спадне ли ентусиазмът поради условието за 20% съфинансиране?

По думите на един от шефовете в София във втория стадий, предусещащ съфинансиране от по 20%, сдружението няма да взе участие, защото сумата за едно жилище излиза към 5 000 лв., а една трета от жилищата са към този момент санирани. Не повече от 10% от хората са декларирали подготвеност за присъединяване , а срокът за кандидатстване е много пай, уточни домоуправителят.

Става въпрос за доста съществено разминаване от прогнозните бюджети, които бяха обявени първоначално, добави Кабаиванов. По думите му, огромна част от жителите, отделили средства за включване в първия стадий, ще останат излъгани и вторият стадий става неправилен .

" Само с европейско финансиране няма да стане. Има задоволително благоприятни условия през държавния бюджет да се акумулират средства. ", безапелационен е кметът.
 Парите за саниране по ПВУ няма да стигнат за всички
Парите за саниране по ПВУ няма да стигнат за всички

Министерство на регионалното развитие удължава периода за кандидатстване за втория етап
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР