Съставени са 128 акта при повече от 5200 проверки на

...
Съставени са 128 акта при повече от 5200 проверки на
Коментари Харесай

Съставени са 128 акта при повече от 5200 проверки на държавните горски предприятия и Изпълнителна агенция по горите

Съставени са 128 акта при повече от 5200 инспекции на държавните горски предприятия и Изпълнителна организация по горите. Инспекциите са осъществени в интервала от 5-и до 7-и април в цялата страна.

В този интервал чиновниците от държавните предприятия за осъществили 2349 инспекции, от които 1014 на обекти за рандеман на дървесина, 1004 на транспортни средства, 16 на ловци и 15 на рибари. Съставени са 30 акта по Закона за горите и Закона за лова и запазване на дивеча. Задържани са 23,7 пространствени кубически метра дърва, една каруца и един моторен трион.

През същия интервал горските инспектори от районните дирекции са направили общо 2907 инспекции. Инспектирани са 326 обекта за депозиране, преправяне и експедиране на дървесина, 422 обекта за рандеман на дървесина, 1155 транспортни средства, транспортиращи дървесина, 188 рибари и 816 физически лица.

В резултат на контрола са формирани общо 113 констативни протокола и 98 акта. Основно откритите нарушавания са за рандеман на дървесина от немаркирани дървета и без разрешително за сеч; за превозване и предпазване на немаркирани дърва за огрев и/или непридружени с превозен билет; за превозване на дървесина с транспортни средства, с нефункциониращи или изчезнали GPS–устройства; за неточно водене на електронни дневници на обекти за депозиране, преправяне и експедиране на дървесина; за създаване на извозен път в обект за рандеман на дървесина, който не е отразен в утвърждения софтуерен проект, както и за осъществяване на любителски лов на риба без билет и други.

Задържани са общо 39,10 пространствени кубически метра дърва за огрев, 8,34 плътни кубически метра обла строителна дървесина и 4 моторни транспортни средства.

На 05.04.2022 година при осъществяване на рутинна инспекция в региона на Държавно горско стопанство – София горските инспектори от РДГ–София са съставили акт на притежател на обект за депозиране, преправяне и търговия с дървесина. Констатираното административно нарушаване е, че системата за непрекъснато видеонаблюдение на обекта не дава отговор на условията на горското законодателство. Въз основа на направен констативен протокол е арестувана индустриалната марка на обекта и е прекратена активността му за период от три работни дни.

В същия ден в региона на Държавно горско стопанство-Алабак чиновници на РДГ-Пазарджик откриват нелегално предпазване на 8,34 плътни кубически метра обла строителна дървесина, ситуирана наоколо до насаждение, за което няма издадено разрешително за сеч. Служителите на РДГ-Пазарджик са изготвили констативен протокол, с който е арестувана дървесината, като в същото време са известени и органите на Министерство на вътрешните работи.

При инспекция в региона на държавно горско стопанство-Буйновци горските чиновници от РДГ- Велико Търново са открили, че от горска територия – частна благосъстоятелност, е осъществен рандеман на дървесина от немаркирани в основата дървета и без да е издадено разрешително за сеч. За откритите нарушавания по Закона за горите проверяващите са изготвили констативен протокол, с който са арестувани и 25 пространствени кубически метра нелегално добити дърва за огрев. Работата по случая продължава.

В обект за рандеман на дървесина, намиращ се в региона на Държавно горско стопанство-Видин, чиновници от РДГ-Берковица са установили, че е построен извозен път, който не е отразен в утвърждения софтуерен проект за рандеман на дървесина. За откритото нарушаване е формиран акт на отговорното лице.

Три екипа горски чиновници са ревизирали на трите непрекъснати контролни горски пункта в региона на Регионална дирекция по горите – Пазарджик общо 139 транспортни средства, натоварени с дървесина. В хода на инспекциите е установено едно нарушаване на горското законодателство, за което е формиран акт за непредоставен достъп до данните от GPS–устройството на камион, пренасящ дървесина в действително време.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР