Състав на Варненския окръжен съд уважи искането за условно предсрочно

...
Състав на Варненския окръжен съд уважи искането за условно предсрочно
Коментари Харесай

Осъден за убийството на студент беше условно предсрочно освободен от съда във Варна

 Състав на Варненския областен съд почете настояването за условно предварително освобождение на Георги Ж., който изтърпява присъда от 19 години затвор за убийството на студента Мартин Б. в Париж през 2000 година, оповестиха от пресслужбата на съда.

Делото беше формирано по молба за ограничения от независимост, като съгласно администрацията на пандиза тя е позволена и основателна. На противоположното мнение беше държавното обвиняване, съгласно което молбата е позволена, само че неоснователна, поради неналичието на безапелационни и безспорни доказателства за поправянето на към този момент 41-годишния Георги.  

Варненският областен съд, като взе поради мненията на страните, преценявайки и анализирайки в цялост всички материали по делото откри, че наличните данни в персоналното досие на наказаното лице и писмените доказателства, предопределят неоспорим и безапелационен извод за фактически коригиране и превъзпитаване на наказаното лице. Според съда, по нататъшния му престой в местата за отнемане от независимост е непотребен и публично непростим. 

Освен това е изпълнено и условието Георги Ж. да е изтърпял в действителност не по малко от една втора от наложеното наказване. 

Към момента на разглеждане на делото той е изтърпял 13 година 9 м. и 27 дни, от които в действителност - 10 година 8 м. и 5 дни, от работа - 3 година 5 м. и 25 дни, което е повече от законно изискуемия период. 

Съдебният състав дефинира изпитателен период за останалата част от наказването в размер на 5 години, 2 месеца и 3 дни и дефинира на Георги Ж. пробационна мярка " Задължителни периодически срещи с пробационен чиновник “ са период от 2 години. 

Днешното разглеждане на молбата на Георги Ж. за условно предварително освобождение е второто подред за 2020 година На 15 януари 2020 година Окръжен съд - Варна почете молбата на Георги Ж. за условно предварително освобождение, само че на 14 февруари 2020 година въззивната инстанция анулира определението на първоинстанционния съд. 

Пресслужбата на Окръжен съд - Варна напомня, че през 2010 година Върховният касационен съд удостовери присъдите на Апелативен съд – Велико Търново – 19 година отнемане от независимост за Георги Ж. и 17 година за Стоян С. Те бяха приети за отговорни за убийството на Мартин Б. в Париж през 2000 година На 20 февруари 2019 година Апелативен съд – Варна удостовери определение на Окръжния съд за условно предварително освобождение на другия наказан по същото дело - Стоян С., като откри изпитателен период от 5 години.  

Определението на Варненския областен съд може да бъде обжалвано пред Апелативен съд – Варна.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР