Състав на Върховния админситративен съд постанови решение, с което осъжда

...
Състав на Върховния админситративен съд постанови решение, с което осъжда
Коментари Харесай

ОКОНЧАТЕЛНО! ВАС осъди Mинистерството на здравеопазването да заплати 95000 лв. на пациент!

Състав на Върховния админситративен съд постанови решение, с което осъжда министерството на здравеопаването да заплати 95 000 лв. обезщетение на пациент за нанесените му неимуществени вреди вследствие на заповед от 2013 година на заместник-министъра на опазването на здравето, анулирана като незаконосъобразна, с влезнало в действие правосъдно решение. Пред решаващия съд пациентът е предявил иск, с правно съображение член 1, алинея 1 ЗОДОВ, против Министерство на здравеопазването.

За да постанови този резултат е приел за несъмнено открито, че пациентът страда от болест на Ходжкин от есента на 2011 година Стадият и формата на заболяването и откритата рефрактерност на общоприетоо лекуване дават късмет само, в случай че се организира имунотерапия с Брентуксимап. Поради това, че лекуването не се ползва в България, пациентът е изискал със заявление до Министерство на здравеопазването да бъде финансирано лекуването му в Германия или Италия. По заявката е предписан отвод със Заповед на заместник-министъра на опазването на здравето, който отвод в следствие е разгласен от съда за противозаконен.

Около половин година след подаване на заявката до КЛЧ пациентът чака отговор и непрестанно се е надява да получи позволение за лекуване в чужбина. Докато чака му ползвали все по-високи дози химиотерапия и макар, че е минал през всички предлагани форми на лекуване у нас, включително лъчетерапия и трансплантация, е бил регистриран рецидив. От края на 2014 година пациентът стартира имунотерапия в Италия за своя сметка, само че тази терапия била прекомерно закъсняла, съгласно мнението на лекуващите я италиански лекари.

В претекстовете на съда се споделя, че:

В член 28 от Конституцията на страната е закрепено главно човешко право – ПРАВОТО НА ЖИВОТ, а положителното здраве е съществена причина на живота. Затова страната закриля здравето на жителите ( член 52, алинея 3 КРБ) и финансира от държавния бюджет тяхното опазване на здравето (чл. 52, алинея 2 от Конституцията). Съгласно текста на член 29, алинея 1 от Конституцията на Република България никой не може да бъде подлаган на изтезание, на грубо, безчовечно или унижаващо отношение. Всяко решение на КЛЧ би трябвало да бъде съгласуван с тези съществени конституционни права на българските жители, което в тази ситуация тя не е направила.

Не се нуждае от доказване обстановка, в която животът на жителите е действително заплашен от онкологичното заболяване и неимуществените вреди, понесени от същите, в догадка когато те сами не могат да обезпечат лекуването си. Касае се за нарушение на главното право на живот по член 2 ЕКПЧОС и член 28 от Конституцията на Република България, застрашено от незаконосъобразно безучастие на дължащите интензивно държание органи и институции, натоварени от закона да обезпечават съответно и навреме лекуване.

Съдът постановил решението е в състав: Галина Христова – ръководител, Таня Куцарова и Пламен Петрунов – членове. Решението е дефинитивно и не предстои на обжалване.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР