Състав на Софийския градски съд (СГС) определи мярка задържане под

...
Състав на Софийския градски съд (СГС) определи мярка задържане под
Коментари Харесай

Задържаха банковия служител , присвоил 500 000 лв . от сметки на клиенти

Състав на Софийския градски съд (СГС) дефинира мярка " задържане под стража " за 25-годишен банков чиновник, упрекнат за непозволено е присвоил близо 500 000 лева, благосъстоятелност на клиенти на огромна банка. Определението предстои на неотложно осъществяване и  може да бъде протестирано в частна тъжба в тридневен период пред Софийския апелативен съд.

Съдът приема, че се касае за т.нар работно обвиняване, уточни съдийката по делото. По думите ѝ събраните в границите на два дни доказателства сочат за допустима съпричастност на обвинения към закононарушението. Съдът намира, че би могъл да се направи извод за опция за укриване на обвинявания, както и той да укрие доказателства.

Държавното обвиняване изиска най-тежката мярка - „ задържане под стража “.  Прокурорът от Софийската градска прокуратура съобщи, че от събраните досега доказателства може да се направи обосновано съмнение, че упрекнатият е създател на закононарушението при изискванията на продължаващо закононарушение. В качеството му на длъжностно лице той е присвоил близо половин милион лв., благосъстоятелност на 6 обособени физически лица, клиенти на банката, уточни прокурорът. Според обвиняването това е длъжностно заграбване в изключително огромни размери, съставлява изключително тежък случай и може да се направи извод, че упрекнатият е направил тежко съзнателно закононарушение по Наказателен кодекс, за което са планувани няколко санкции -  лишаване от независимост от 10 до 20 години, конфискация на имущество и отнемане от право да заема избрана служба. Предвид високата социална заплаха на действието, има заплаха той да се укрие, считат от държавното обвиняване.

Адвокатът на обвинявания Емануил Бастрев, моли съдът да не почете поисканото от обвиняването " задържане под стража " и да вземе по-лека мярка за неотклонение, каквато е домашният арест и която ще обезпечи потребностите на актуалното наказателно произвеждане, дружно със възбрана за овакантяване на страната. Разследването се намира в доста ранен стадий, съобщи бранителят. Той помоли правосъдния състав да проучва деликатно събраните доказателства и да отговори на някои основни въпроси. Защитата е на мнение че в актуалното произвеждане не е налице действителна заплаха от укриване. Според Бастрев не дава отговор на истината излязлата информация, че Игнатов е хванат при опит да напусне страната. Паричните средства, за които се твърди, че е присвоил, не са били налични пари, посочи юристът.

Самият упрекнат заявява пред съда, че няма никакво желание и предпочитание да извърши действие, което да е публично рисково, да се укрие или да бяга. Нямам желание да преча на правосъдния развой по какъвто и да било метод, увери той. Единственото, което желая, е да се върна при фамилията си, помоли той. И съобщи, че не дават отговор на истината изявления, че се е опитвал да избяга отвън страната.

В известие на уеб страницата на Министерство на вътрешните работи от 3 август се споделя, че столични служители на реда са задържали при опит да напусне страната 25-годишен банков чиновник, присвоил непозволено близо 500 000 лева

Разследването е почнало след постъпила информация в отдел „ Икономическа полиция “ – Столична дирекция на вътрешните работи за банков чиновник, който непозволено е присвоил над половин милион лв. от клиенти на банката. Мъжът е попълвал собственоръчно платежни нареждания от името на клиентите, след което прехвърлял сумите в разнообразни сметки, до които имал достъп, се показва в информацията. По случая е формирано досъдебно произвеждане.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР