Състав на Окръжния съд в Ловеч постанови най-тежката мярка за

...
Състав на Окръжния съд в Ловеч постанови най-тежката мярка за
Коментари Харесай

Постоянен арест за 15-годишния, обвинен в убийството на 71-годишната жена в Ловеч

Състав на Окръжния съд в Ловеч постанови най-тежката мярка за неотклонение – " задържане под стража ", за малолетно лице, упрекнато в преднамерено ликвидиране с користна цел. Касае се за тежко съзнателно закононарушение, което е наказуемо с отнемане от независимост от 15 до 20 години, пожизнен затвор или пожизнен затвор без подмяна, оповестяват от съда.

Случаят е от 13 юни 2022 година, когато в къща във вилна зона на Ловеч е открита убита 71-годишна жена. При огледа е открито, че тя е с тежка контузия на главата, довела до гибелта ѝ. 

Като обвинен за закононарушението е арестувано 15-годишно момче, което в хода на следствието е направило цялостни признания. От Окръжна прокуратура – Ловеч, желаеха да му бъде наложена непрекъсната мярка за неотклонение " задържане под стража ". Според държавното обвиняване, въпреки че следствието е в начален стадий, може да се направи обосновано съмнение, че младежът е направил закононарушението, за което е упрекнат, както и че има съществува действителна заплаха той да се укрие, в случай че му бъде наложена по-лека мярка за неотклонение. 

Защитата на младежа настоя той да бъде подложен под домакински арест, поради обстоятелството, че е малолетен.

От съда показват още, че мярка за неотклонение " задържане под стража "  спрямо малолетен се взема в изключителни случаи. В съответната догадка, съгласно съда, е налице подобен извънреден случай.  Този извод се постанова съгласно тежестта на обвиняването, характера на действието и неговата висока социална заплаха, съществуването на данни за съпричастност на обвинения и към закононарушение по член 343б, ал.3 от Наказателен кодекс (шофиране след приложимост на наркотици), и предвид на събитието, че след задържането си е направил опит да избяга.

Въз основа на това и за обвиненият да не се укрие или извърши друго закононарушение, съдът одобри, че следва да наложи най-тежката мярка за неотклонение " задържане под стража ".

Определението предстои на обжалване с частна тъжба или митинг в тридневен период от през днешния ден пред Апелативен съд - Велико Търново. В случай на тъжба или митинг, насрочва правосъдно съвещание пред Апелативния съд във Велико Търново на 23 юни от 10.00 часа.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР