Състав на Окръжния съд – Добрич, постанови осъдителна присъда срещу

...
Състав на Окръжния съд – Добрич, постанови осъдителна присъда срещу
Коментари Харесай

Условна присъда бившия директор на земеделската дружба в Добрич

Състав на Окръжния съд – Добрич, постанови неоправдателна присъда против някогашния шеф на регионална дирекция „ Земеделие “ – Добрич, Стилиян М., обвиняем за закононарушение по работа, като му наложи условно наказване от 3 години „ отнемане от независимост “ с 5-годишен изпитателен период. Той беше лишен и от право да заема държавна или социална служба за период от 5 години.

Подсъдимият беше приет за отговорен в това, че в интервала от 13.11.2009г. до 03.09.2013г., в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно състояние – шеф на регионална работа „ Земеделие ”, за да набави полза за комерсиалните сдружения „ Митев “ ЕООД – Добрич, което е на татко му, и „ Макситур Бряг на изгрева “АД - Варна, не е извършил служебните си отговорности, открити в Правилника за използване на Закона за собствеността и използването на земеделските земи. В резултат на това негово безучастие са могли да настъпят немаловажни нездравословни последствия, изразяващи се в замърсяване и увреждане на парцел, с повърхност от 14.992 дка, намиращ се в землището на село Кранево, граничещ с плаж „ Кранево - север “ и съставляващ част от Държавния аграрен фонд.

От събраните в хода на производството доказателства съдът откри за открито, че подсъдимият не е сезирал способените органи за нуждата от унищожаване на действителен в парцела противозаконен градеж двуетажен хотел и на градежи с краткотраен статут - заведение „ Винарна “ и „ Медицински пункт “, за чието опазване в посочения интервал нямало издадено решение от регионален шеф на област Добрич или на Общинския съвет на Община Балчик. Той не е подхванал и дейности, с които да инициира премахването на сложени в парцела без надлежни позволения и без правно съображение преместваеми обекти - бунгала, железни структури, фургони, павилиони, каравани и други

Подсъдимият не е упражнил и надзор върху активността на назначените с негови заповеди комисии за осъществяване на теренни инспекции за положението на парцела и е позволил направените констативни протоколи да не отговорят по наличие на действителното състояние за положението и използването на процесния парцел, което е попречило за започването на процедура за изземване на поземления парцел от лицата, които непозволено са го употребили в този времеви интервал. Освен това, в интервала 2010г.-2013г., подсъдимият не издал и заповеди за съставяне на комисии, които да извършат инспекции през летния сезон, макар че знаел, че тогава непозволеното прилагане на парцела било най-интензивно.

Митев не е извършил отговорностите си във връзка с парцела за да обезпечи финансова полза от непозволеното му прилагане за дружеството-концесионер на плажна линия „ Кранево-север “ и за дружеството-подизпълнител на концесионера, което е благосъстоятелност на неговия татко. Обвинението против някогашния шеф на Областна дирекция „ Земеделие “ - Добрич беше повдигнато от Специализирано звено “Антикорупция “ при Софийска градска прокуратура. В състоялите се в предишно правосъдно съвещание пледоарии представителят на прокуратурата изиска подсъдимият да получи наказване сред 3 и 4 години отнемане от независимост и възбрана да заема държавна служба. Пред съда подсъдимият съобщи, че не е правил закононарушение, постоянно е спазвал законите и продължава да ги съблюдава, и изиска да бъде оневинен. Адвокатът му също настоя за постановяване на извинителен правосъден акт, като съобщи, че подзащитният му не е направил закононарушението, в което е упрекнат с обвинителния акт и доказателствата за това се съдържат в материалите по делото.

Съдебният състав откри, че подсъдимият е отговорен по повдигнатото му обвиняване и постанови неоправдателната си присъда. Подсъдимият ще заплати и направените по делото разходи в размер на 4113.51 лв..

Окръжен съд - Добрич ще изготви претекстовете към постановения правосъден акт в законоустановения период. рисъдата предстои на обжалване и митинг в 15-дневен период пред Апелативен съд - Варна.

Звездата на Митев изгря на предходните парламентарни избори, когато поради еднаквост на номера му като претендент за народен представител в локалната листа на ГЕРБ с този, с който партията взе участие на изборите, му донесе доста преференции. Той измести втория в листата Живко Мартинов – в този момент обниняем по „ Суджук гейт ”. Тогава Митев се отхвърли да стане народен представител, с цел да може Мартинов да влезе в Парламента. Беше обаче заплатен със работа – шеф на дирекция в земеделското министерство.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР