Състав на Окръжен съд Разград призна за виновен Мартин К.

...
Състав на Окръжен съд Разград призна за виновен Мартин К.
Коментари Харесай

Условна присъда за трудова злополука с фатален край на работник

 Състав на Окръжен съд Разград призна за отговорен Мартин К. от Русе, който предизвикал гибелта на 48-годишния Р.Т. заради немарливо осъществяване на правно регламентирана активност – безвредна употреба на дървообработваща машина REX. Като оператор Мартин повдигнал плота на машината, като действието е осъществено в изискванията на без значение съпричиняване с умрелия Р.Т., който напуснал избраното си работно място и заел работното място на оператора на машината - входа на машината, откъдето се подава занемарен дървен материал.

Трудова акцидент зародила в следобедните часове на 20.06.2019 година в хале на сдружението " Гора-инвест “ в Кубрат, където се обработвали дървени трупи. Мартин и умрелият с изключение на сътрудници, били и другари. Работели в цеха на сдружението в Русе, само че от 17.06 до 21.06.2019 година били командировани в Кубрат, където в предпоследния ден от командировката им се случила злополуката. Колежка помолила Мартин за помощ и той оставил машината си. През това време потърпевшият Р.Т. своеволно сложил две талпи, които се вклинили. Повикал Мартин да му помогне.

Той спрял машината от ел. зареждането и повдигнал плота без да съблюдава софтуерното време за прекъсване придвижването на детайлите на машината. Талпата се изстреляла, блъснала Р.Т. в гръдния панер и предизвикала тежки, несъвместими с живота увреждания.

В пледоариите си представителят на държавното обвиняване и бранителят на Мартин акцентираха, че няма отегчаващи, а единствено смекчаващи виновността условия. Отлични са и характеристичните данни за личността на подсъдимия.

По искане на страните делото се гледа по реда на съкратеното правосъдно разследване с признание на обстоятелствата, изложени в обвинителния акт.

35-годишният Мартин К. бе наказан на " отнемане от независимост “ за период от 6 месеца, чието осъществяване се отсрочва за изпитателен период от 3 години.

 

Присъдата предстои на обжалване или митинг в 15-дневен период пред Апелативен съд Варна, считано от през днешния ден.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР