Състав на Апелативен съд - Варна разгледа днес жалбата на

...
Състав на Апелативен съд - Варна разгледа днес жалбата на
Коментари Харесай

Мъж опита да запали жена си и брат й, пламна къщата, сега обжалва присъда

Състав на Апелативен съд - Варна прегледа през днешния ден жалбата на Георги Балчев, против присъда на Добричкия областен съд, който го е признал за отговорен и осъдил на 7 години "лишаване от независимост " за палеж на дома, в който живеели брачната половинка и детето му.
Присъдата на първата правосъдна инстанция е по тази причина, че на 16 декември предходната година, в Балчик, Балчев запалил едноетажна къща на стойност 23 671 лева, благосъстоятелност на брачната половинка му и на брат й. Огънят е поразил движими движимости на обща стойност 6 548,25 лева. Пожарът е представлявал заплаха за живота дъщерята на подсъдимия, на брачната половинка му и на брат й, като от него са последвали обилни вреди - общо в размер на 21 560,18 лева Балчев е наказан да заплати и разноските по делото общо в размер на 1633 лева
Семейните връзки сред подсъдимия и брачната половинка му били влошени, заради агресивното държание на Балчев, главно след приложимост на алкохол. След един подобен акт на физическо принуждение околните му поискали от районен съд - Балчик да дефинира ограничения за отбрана от домашно принуждение. Съдът забранил на подсъдимия да доближава жена си и щерка си на по-малко от 20 метра за период от 18 месеца, както и да доближава жилището на брачната половинка си в Балчик. След като бил отхвърлен от парцела и макар възбраните, наложени от съда, подсъдимият постоянно причаквал жена си. Обиждал, заплашвал, включително и със закана, че ще възпламени къщата. От лятото на 2016г. и до декември същата година Балчев редовно тормозил и заплашвал околните си. В нощта на 16 декември закупил бензин, отишъл до дома на брачната половинка си, влезнал в къщата, блъснал я с пестник в лицето. Разлял бензина в кухнята, в това число и върху брата на жена си. Докато околните му се опитвали да избягат, той възпламенил бензина и пожарът избухнал. От кухнята огънят се разпрострял и в останалата част на къщата.

Прокуратурата намира първоинстанционната присъда за обективна, тъй като размерът й е бил избран при превес на отегчаващи отговорността условия. Обвинението припомня, че подсъдимият е с неприятни характеристични данни, пожарът е предшестван от ескалираща настъпателност, проявена към най-близките му хора - брачната половинка и щерка му и е основал заплаха за живота им.

Както пред първата, по този начин и пред втората правосъдна инстанция, подсъдимият споделя, че бил сърдит и по тази причина запалил пожара. В жалбата си упорства да се понижи размера на присъденото наказване.

Съставът на Варненския апелативен съд през днешния ден удостовери мярката му за неотклонение "задържане под стража " и ще се произнесе с решение по жалбата в избрания от закона 60 дневен период.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР