Състав на Апелативен съд - Варна днес разгледа протеста и

...
Състав на Апелативен съд - Варна днес разгледа протеста и
Коментари Харесай

Убийците на Алекс искат по-леки присъди, родителите й - още по-тежки

Състав на Апелативен съд - Варна през днешния ден прегледа митинга и жалбите против присъда на Варненския областен съд, с която причинителите на грабежа, съпроводен с убийството на 13-годишната Александра от Провадия напролет на 2016 година, бяха приети за отговорни и наказани за това закононарушение.
Пресслужбата на Апелативен съд напомня, че в края на м.март тази година Красимир Тодоров(21г) и Ивалена Маринова(20г) от Провадия получиха за грабежа, съпроводен с убийството на 13-годишното момиче две доживотни присъди, които поради съкратеното правосъдно разследване бяха редуцирани на по 20 години отнемане от независимост при непоколебим режим. 

Първата правосъдна инстанция присъди на Красимир 15 години затвор за изнасилването, а поради привилегията на съкратеното правосъдно разследване понижи присъдата на 10 години затвор. Тодоров обаче е наказан да търпи по-тежкото от двете санкции, а точно 20 години затвор. Двамата подсъдими солидарно ще би трябвало да заплатят 120 000 лв. на бащата на момичето и по 150 000 лв. всеки един от тях на майката на Александра.

Припомняме, че 13-годишната Александра изчезна от вкъщи си в Провадия на 22 март 2016 година Издирването на момичето продължи 21 дни - до 12 април 2016 година, когато полицейски чиновници откриха тялото й в изоставената постройка на някогашния " Ловен дом " в Провадия. Ден по-късно, при претършуване на дома, който обитавали Красимир и Ивалена, била открита квитанция от заложна къща във Варна, където двамата продали пръстена на Александра. Веднага по-късно Тодоров и Маринова са били привлечени като причинители на действието. На мястото на престъплението бяха открити следи, а по-късно ДНК-експертиза на клетъчен материал в открит на мястото презерватив откри и създателя на изнасилването. Техническа и лицевоидентификационна експертиза на видеозаписи от заложните къщи, където двамата продали ограбените украшения на Александра, също откри по неоспорим метод виновността им.

Днес съставът на Апелативен съд - Варна се срещна с митинга на обвиняването, което намира, че присъдата на първата правосъдна инстанция в частта за грабежа, съпроводен с убийството е незаслужено ниска. Прокуратурата упорства тя да бъде повишена към междинния размер на наказването - до 25 години затвор и стимулира това с многочислените отегчаващи виновността условия, които Оценка за съвместимост - Варна не е отчел. 

Тодоров е имал противообществени прояви още като малолетен. Употребявал е марихуана и точно с тази дрога е склонил момичето да излезе от вкъщи си и да влезе с него в изоставената постройка, където била изнесилена, а по-късно удушена от двамата и ограбена. Обвинението твърди, че и двамата подсъдими не са изразили разкайване или сериозно отношение към стореното.

Както прокуратурата, по този начин и юристите на родителите на убитото момиче намират, че и Красимир и Ивалена са създали всичко допустимо да избегнат установяването на обективната истина. Припомнят, че двамата причинители са взели участие интензивно в издирването на момичето, а след задържането им Ивалена, която е била водеща при грабежа и при дейностите по умъртвяването на Александра е давала с бележки инструкции на Тодоров. Родителите на момичето също упорстват за заслужено наказване, което да бъде към междинния размер, очакван от закона.

Двамата подсъдими посредством своите юристи молят съда да понижи размера на присъдите и упорстват за съществуването на многочислени смекчаващи виновността условия. Тодоров имал мъчно детство, без родителска поддръжка, а Ивалена била с чисто правосъдно минало. Те били съдействали на полицията и даже показали местата, където залагали златните украшения, ограбени от Александра.

В последната си дума пред втората правосъдна инстанция Красимир сподели, че осъзнал грешката си и изиска правдивост, а Ивалена изрази страдание и помоли за по-леко наказване.

Варненският апелативен съд ще се произнесе с решение в 30 дневен период.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР