Съсобственик на компанията Силата на Якутия“, която е планирала да

...
Съсобственик на компанията Силата на Якутия“, която е планирала да
Коментари Харесай

Китай навлиза в Русия: Планира изграждане на енергийни проекти за $12 милиарда в Якутия

Съсобственик на компанията „ Силата на Якутия “, която е възнамерявала да построи през идващите години електрически централи и електропроводи за общо съвсем 870 милиарда рубли (около 12 милиарда $ по настоящия курс), стана китайският предприемач Ли Дуан. Проектите са ориентирани главно за експорт за електрическа енергия за Китай. Това излиза наяве от данните на Единния държавен указател на юридическите лица в Русия, заяви Интерфакс.

Доскоро притежател на 100% от акциите на компанията беше предприемачът от Санкт Петербург Алексей Кравченко. Сега компанията принадлежи на него и Дуан на паритетни начала.

Както беше обявено, „ Силата на Якутия “ възнамерява да построи през интервала 2024-2028 година, газова електроцентрала с мощ 8 GW в Якутия (за близо 500 милиарда рубли) и електропровод за свръхвисоко напрежение от 800 kV (за 375 милиарда рубли) за експорт на електрическа енергия в Китай.

Мястото за създаване на електроцентралата е несъмнено да се намира в град Ленск (на към 840 км от Якутск). Електропроводът ще се простира от електроцентрата в Ленск до Благовещенск, който се намира покрай северната част на провинция Хейлундзян в Китай. Дължината на електропроводите ще бъде 1800 км.

Компанията „ Силата на Якутия “ към този момент избра за подизпълнител на посочените планове подразделения на китайската държавна компания Sinohydro Corporation.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР