Също като електроенергията и природния газ е на път да

...
Коментари Харесай

Природният газ се запъти към ценови рекорд

Също като електрическата енергия и природния газ е на път да означи самобитен връх. За 1 юни публичният снабдител " Булгаргаз " е внесъл заявление в КЕВР за цена от 42.54 лева./Мвтч без Данък добавена стойност и такси. А за юли прогнозата е за още по-голямо покачване - 44.72 лева./Мвтч, демонстрират плановете на сдружението.

Последно - цените са били на тези равнища първоначално и в средата на 2019 година т.е. доста преди предоговарянето на договора с " Газпром " от 2020 година, чиято цел бе точно постигането на по-ниски цени и облекчаването на бизнес и консуматори. Сега обаче това очевидно е на път да се промени, а покачването е стабилно и съгласно специалисти наклонността ще се резервира, защото е обвързвано с котировките на европейските тържища, където също се регистрират върхове.
Съгласни сме
В собствен отчет, който ще бъде прегледан навън съвещание на 26 май енергийният регулатор се съгласява с предложенето на " Булгаргаз " за юни (42.54 лева./Мвтч), до момента в който цената за юли към момента е планирана и занапред, през идващия месец, ще се доуточнява.

Засега наподобява, че е в посока по-нагоре - котировките на газовия холандския хъб TTF (в сегмента " Ден напред " ) за май се движат към и малко под 25 евро/Мвтч, до момента в който месец по-рано стойностите са били към 19-20 евро/Мвтч.
Николай Павлов Фотограф: Надежда Чипева
За тези ценови съмнения предизвести още при започване на годината изпълнителният шеф на " Булгаргаз " Николай Павлов. Последно - майското покачване (37.71 лева./Мвтч по отношение на 33.19 лева./Мвтч през април) той отдаде на повишените цени на интернационалните пазари. " Въпреки това българските консуматори заплащат 10-11% по-малко спрямо цените на европейските газови пазари и страните от района ", разясни той.
Какво е решението
Част от решението е обвързвано с бързото създаване на интерконектора с Гърция, който да разреши нашарване на доставките от разнообразни страни (САЩ, Катар, Кипър и др.) и надлежно по-конкурентни цени. За разлика от обслужващия съветските ползи газопровод от турската до сръбската граница като продължение на " Турски поток ", газовата връзка с Гърция се бави, което в допълнение ще усложни пазарната обстановка у нас. Това стана обект на задочна рецензия и от страна на ръководителя на КЕВР Иван Иванов. ". Жалкото е, че по всяка възможност тя няма да е подготвена и до края на тази година, както бе дадено ", съобщи той пред депутатите малко преди разпускането на Народното събрание.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР