Същите присъди получиха дългогодишният адвокат на Саркози Тиери Ерцог и

...
Същите присъди получиха дългогодишният адвокат на Саркози Тиери Ерцог и
Коментари Харесай

Потвърдиха присъдата на Никола Саркози, но той все пак няма да влезе в затвора

Същите присъди получиха дългогодишният юрист на Саркози Тиери Ерцог и някогашният върховен магистрат Жилбер Азибер. Апелативният съд наложи също тригодишна възбрана на Саркози да заема изборни длъжности и тригодишна възбрана за Ерцог да упражнява адвокатската си специалност, осведомят Франс прес и Българска телеграфна агенция. 

На първа инстанция Саркози беше наказан на 3 години затвор, две от които условно. Съдиите одобриха, че Саркози е опитал да подкупи арбитър с предложение за влиятелен пост. В подмяна магистратът е трябвало да даде информация за следствие против партията на Саркози. Така 68-годишният политик стана първият президент след Втората международна война, получил ефикасна присъда.  

Адвокатът на Саркози е безапелационен, че присъдата ще бъде обжалвана и пред Върховния съд. 

Бившият френски президент загуби и друго дело на първа инстанция - по обвиняването, че е употребявал финансиране за акцията си през 2007 година от тогавашния либийски водач Муамар Кадафи.

Освен за корупция и нелегално финансиране на предизборна акция, против него се водят процеси и за заграбване на обществени средства и незаконно сдружаване.

Франс прес отбелязва, че присъдата на Саркози е невиждано наказване за някогашен френски държавен глава. През 2011 година Жак Ширак (последователно кмет на Париж, министър-председател и президент на Франция) беше наказан за корупция, само че 2-годишната присъда беше напълно условна.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР