Същински ад се разиграва в Хаити. Около 4000 затворници избягаха

...
Същински ад се разиграва в Хаити. Около 4000 затворници избягаха
Коментари Харесай

Ад се разиграва в Хаити: 4000 затворници избягаха от два затвора. Властите обявиха извънредно положение

Същински пъкъл се разиграва в Хаити. Около 4000 пандизчии избягаха от два пандиза край Порт-о-Пренс, откакто въоръжени банди нахлуха в постройката. 12 души са били убити, а Хаити се принуди да вкара 72-часово изключително състояние и нощен комендантски час в столицата.

Бандите желаят да принудят оставката на премиера Ариел Хенри, който е отвън страната

Групите, целящи да го смъкват, управляват към 80% от Порт-о-Пренс.

В изказване на държавното управление се споделя, че два пандиза – единият в столицата, а другият в близкия Croix des Bouquets – са били щурмувани през уикенда. Сред арестуваните в Порт-о-Пренс бяха членове на тайфа, упрекнати по отношение на убийството на президента Жовенел Моиз през 2021 година

Последният прилив на принуждение стартира в четвъртък. Тогава министър-председателят пътува до Найроби, с цел да разиска изпращането на ръководени от Кения многонационални сили за сигурност в Хаити.

Лидерът на бандата Джими Шеризие (с прякор „ Барбекю “) разгласи координирана офанзива, с цел да го в профил

„ Всички ние, въоръжените групи в провинциалните градове и въоръжените групи в столицата, сме обединени “, сподели някогашният служител на реда, за който се счита, че стои зад няколко кланета в Порт-о-Пренс.

Синдикатът на полицията в Хаити беше помолил военните да оказват помощ за укрепването на основния затвор в столицата. Ала въпреки всичко комплексът беше щурмуван късно в събота.

В неделя вратите на пандиза към момента бяха отворени и нямаше следи от чиновници, заяви организация Ройтерс. Трима пандизчии, които се пробвали да избягат, лежали мъртви в двора, се споделя в отчета.

Един затворнически чиновник доброволец сподели пред организация Ройтерс, че 99 пандизчии – в това число някогашни колумбийски бойци, хвърлени в пандиза за убийството на президента Мойс – са избрали да останат в килиите си от боязън да не бъдат убити при пресечен огън.

Насилието се популяризира след убийството на президента Мойс. Той не е заменен и избори не са провеждани от 2016 година

Съгласно политическа договорка трябваше да се проведат избори и неизбраният Хенри трябваше да се отдръпна до 7 февруари, само че това не се случи.

През януари Организация на обединените нации сподели, че повече от 8400 души са били жертви на гангстерско принуждение в Хаити предходната година, в това число убийства, пострадвания и отвличания – повече от двойно повече от броя, следен през 2022 година

Източник: BBC/Превод: SafeNews
Още вести четете в категория Свят
За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР