Съществуват основателни опасения относно дълготрайността на цифрово съхраняваните данни, особено

...
Съществуват основателни опасения относно дълготрайността на цифрово съхраняваните данни, особено
Коментари Харесай

Новите Blu-ray дискове на Pioneer са с гарантиран живот от поне 100 години

Съществуват основателни опасения по отношение на дълготрайността на цифрово съхраняваните данни, изключително в Япония, където избрана информация, обвързвана с данъчното облагане, би трябвало да се съхранява в продължение на 100 години. Това е предиздвикало производителя главно на музикално съоръжение Pioneer да създаде Blu-ray дискове, които обезпечено да съхраняват данни за най-малко 100 години.

Както оповестява PC Watch (чрез Tom’s Hardware), японският Закон за опазване на електронните данни изисква избрани данъчни данни да се съхраняват в електронен тип в продължение на 100 години. Това е проблем за форматите за дълготрайно цифрово предпазване, като NAND flash, твърдите и оптичните дискове, които не биха могли да устоят толкоз време.

Pioneer предложи отговор на този проблем под формата на BDR-WX01DM, оптично устройство Blu-ray с USB 3.0 (Type-A), и 25 GB BD-R дискове, наречени IPS-BD11J03P. И двата диска носят етикет „ DM for Archive “ и дават отговор на стандарта за качество JIS X6257 на японското държавно управление за обезпечена продължителност.

В устройството са употребявани надеждни съставни елементи, издръжливи механични системи и конструкция, предпазваща от прахуляк. Освен това е съвместимо с M-дискови носители въз основата на стъклен въглерод, които са проектирани да устоят 1000 години. Всичко това ненапълно изяснява цената от 400 $ (без включени данъци).

Дисковете също по този начин са по-скъпи от общоприетите Blu-ray дискове, като цената им е към 16 $ за пакет от три диска. Потребителите обаче ще би трябвало да заплатят спомагателни разноски за съхранението на дисковете в специфични пространства с надзор на температурата и влажността. Препоръчва се също по този начин дисковете да се съхраняват в здания със отбрана от пожари, трусове и наводнения, в случай че в действителност желаете да съумеят да оцелеят най-малко един век. Като се има поради, че тези артикули са предопределени за корпоративни и държавни клиенти, високите разноски и условията за поддръжка надали ще бъдат огромен проблем.

Още през 2019 година Warner Bros и Microsoft си сътрудничиха в тест за доказване на концепцията за Project Silica, план на Microsoft Research, който употребява лазерна оптика и ИИ за запазване на данни в кварцово стъкло. В резултат на това целият филм Супермен от 1978 година беше съхранен върху парче стъкло с размери 7,5 см x 7,5 см x 2 мм, което би трябвало да издържи хиляди години.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР